piątek, 30 marca 2018

bułeczki wielkanocne


Hot cross buns, to według źródła aromatyczne słodkie bułki z rodzynkami, oznaczone krzyżem na górze i tradycyjnie spożywane w Wielki Piątek na Wyspach Brytyjskich, w Australii, Kanadzie, Irlandii, Nowej Zelandii, Afryce Południowej i niektórych częściach Ameryki. Bułka oznacza koniec Wielkiego Postu, a każda z jej części ma określone znaczenie, krzyż przedstawia ukrzyżowanie Jezusa, a dodatek korzennych przypraw do ciasta, to wonne oleje, którymi namaszczono po śmierci jego ciało. Drożdżowe bułeczki, mogą mieć różne smaki, w zależności od dodatków. Najczęściej są to rodzynki oraz cynamon, ale do bułeczek można dodać też kawałki czekolady, krówki, kandyzowane skórki cytrusów albo kawałki jabłka. Bułeczki wielkanocne upieczone na podstawie przepisu Donny Hay, są puszyste i nie za słodkie, pięknie błyszczą za sprawą glazury, którą smaruje się je po upieczeniu. Bułeczki najlepiej smakują na ciepło, świeżo wyjęte z piekarnika posmarowane masłem, podane w towarzystwie ulubionej dżemolady. 
 

1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mleka
4 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
1/2 łyżeczki cynamonu
50 g masła
2 jajka
1 1/2 szklanki rodzynek 

 
Do miski wlać mleko dodać drożdże oraz odrobinę cukru, całość wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie dodać jajka, cynamon, pozostały cukier oraz mąkę i zacząć wyrabiać ciasto. Następnie dodać rozpuszczone masło oraz rodzynki i wyrobić gładki ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 60 minut, aż podwoi swoją objętości. Po tym czasie ciasto podzielić równo na 18 części i z każdej uformować bułeczkę. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki przykryć i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.


1/2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki wody 

 
W miseczce wymieszać wodę z mąką, tak aby powstała pasta. Pastę przełożyć do woreczka, odciąć róg, tak aby powstała nieduża dziurka. Na wyrośnięte bułeczki wycisnąć krzyżyki. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º C i piec bułeczki około 35 minut, aż się ładnie zarumienią.

2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka żelatyny
1/4 szklanki wody 

 
Do garnuszka wlać wodę dodać cukier i wszystko razem zagotować, zestawić z ognia. Dodać żelatynę i całość wymieszać, aż się rozpuści. Glazurą posmarować wierzch gorących bułeczek.

1 komentarz:

  1. Ja miałam zrobić ,ale się nie wyrobiłam , śliczne bułki Kamilko upiekłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect