czwartek, 29 marca 2018

babka muślinowa


Baba petynetowa zwana muślinową
24 żółtka wbijamy do emaliowanego naczynia, dodając 30 dkg cukru. Naczynie z żółtkami wstawiamy do większego naczynia z gorącą wodą i ubijamy sprężyną, aż połączywszy się z cukrem, zbieleją i zgęstnieją. Wówczas dodajemy drożdże (6 dkg drożdży należy rozkruszyć w 1/2 szklanki letniego mleka, dodać łyżkę mąki i łyżeczkę cukru, zamieszać i zaczekać, aż zaczyn wyrośnie. Wówczas dodajemy drożdże do ubitych żółtek), ubitą na proszek łyżkę wanilii oraz 25 dkg przesianej i lekko ogrzanej mąki pszennej. Ciasto ubijamy 30 minut, po tym czasie dodajemy 10 dkg roztopionego, letniego masła i znowu ubijamy 30 minut. Gdy ciasto wyrośnie dwójnasób (w ciepłym miejscu), przekładamy je do wysmarowanej masłem, lekko ogrzanej formy karbowanej na baby. I dopiero gdy ciasto rosnąć wypełni formę po brzegi, ostrożnie, unikając wszelkich wstrząsów, wstawiamy formę do nagrzanego dobrze piekarnika. Czas pieczenia w średnio gorącym piekarniku wynosi 60 - 70 minut. Przepis zarówno kosztowny, jak i czasochłonny, ale baba muślinowa, jeśli udana, jest pieczywem najwyższej rangi.
Maria Lemnis
Henryk Vitry
W staropolskiej kuchni i przy polskim stole


Babka muślinowa, to staropolska babka wielkanocna upieczona według przepisu Marii Lemnis i Henryka Vitry z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole". Babka jest żółciutka i bardzo delikatna w konsystencji, jakby utkana z delikatnych pęcherzyków ciasta, stąd jej nazwa jako podobieństwo do tkaniny, babka muślinowa. Ciasto na babkę jest bardzo rzadkie i należy je ubijać trzepaczką albo mikserem. Z przepisu wychodzi jedna bardzo duża babka, ciasto można też podzielić na dwie mniejsze części. Ta bardzo czasochłonna królowa wielkanocnego stołu, jest naprawdę przepyszna, lekka i po prostu rozpływa się w ustach.
  

24 żółtka
300 g cukru
250 g mąki pszennej
60 g drożdży
125 ml mleka
1 laska wanilii
30 ml spirytusu
100 g masła

Żółtka, cukier i ziarenka wyskrobane z laski wanilii umieścić w naczyniu, które ustawić na garnku ze wrząca wodą. Masę ubijać, około 10 minut, trzepaczką do momentu powstania jasnej, puszystej i gęstej masy żółtkowej, naczynie zestawić z garnka. Do niedużego naczynia rozkruszyć drożdże, dodać letnie mleko, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, rozetrzeć, do rozpuszczenia się drożdży, wymieszać. Garnuszek przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do ubitych żółtek dodać wyrośnięty rozczyn, pozostałą przesianą mąkę i ubijać ciasto przez 10 minut. Dodać rozpuszczone i ostudzone masło, alkohol i ponownie miksować przez 10 minut. Powstałe ciasto będzie płynne i wyjątkowo rzadkie. Miskę przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć do formy do babki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Formę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Formę po wyrośnięciu babki bardzo ostrożnie przenieś do piekarnika rozgrzanego do 170º C i piec babkę około 40 minut. Babkę po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.
 

210 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny 

 
Podane składniki połączyć, rozetrzeć grzbietem łyżki na gładki lukier. Polukrować babkę.
 

5 komentarzy:

  1. Baba wygląda wspaniale :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę ją zrobić, ale chyba dopiero za rok, bo teraz mam już inne plany :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko jedyna - 24 żółtka???
    A zdjęcia Kamilko przecudne 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko jaka baba na 24 żółtkach , Wow , Kamilka ale czad , coś zjawiskowego i pięknego upiekłaś.Normalnie Baba nad baby :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna!
    Baba muślinowa zawsze była u nas na Wielkanoc. Piekły ją moje babcie i ciocie. Tak samo jak drożdżową Disslowej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect