Mazurek na kruchym, delikatnym, cytrynowym spodzie, z doskonałym cytrynowym kremem, udekorowany plasterkami cytryn gotowanymi w waniliowym syropie i bezikami jest przepyszny. Mazurek cytrynowy jest idealny na Wielkanoc.
175 g mąki pszennej
25 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 żółtko
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, sól, żółtko, śmietanę, skórkę startą z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość około 7 minimetrów, w dowolnym kształcie, na wierzchu ułożyć ozdobny brzeg, ciasto ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 25 minut. Spód ostudzić.
2 jajka
2 żółtka
2 cytryny
160 g cukru
50 g masła
Do miski wbić jajka i żółtka, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem ostudzić.
Krem cytrynowy równomiernie rozsmarować na kruchym cieście, udekorować cytrynami odsączonymi z syropu i bezikami. Mazurek schłodzić przed podaniem.
Ja na Wielkanoc tez będę robić mazurek, ciut inny (wegański , bo to ukochany mojej Ady), ale chyba ta dekorację z papuguję ( te cytryny w wanilii)
OdpowiedzUsuńAluś, papuguj, będzie mi miło :) Buziaki!
UsuńMazurek z cytrynami...mmmm....
OdpowiedzUsuńPachnie radosną wiosną!