niedziela, 20 marca 2016

kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową


Bardzo kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową, które po przełożeniu miękną i rozpływają się w ustach. Z ciastem z tego przepisu doskonale się pracuje, można z niego wycinać różne kształty i dowolnie ozdabiać. Kruche ciasteczka z konfiturą pomarańczową będą pięknie wyglądały na świątecznym stole.


315 g mąki pszennej 
140 g masła 
1 jajko 
65 g kwaśnej śmietany 
skórka z 1 pomarańczy 
1 łyżka ekstraktu waniliowego 
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść szybko ciasto. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i wycinać ciastka całe i z okienkiem. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem. Piec około 12 minut w temperaturze 180º C. Ciastka studzić na kratce. 


cukier puder

Ciastka z dziurką osypać cukrem pudrem. Następnie posmarować pośrodku pełne krążki konfiturą i przykryć drugim z dziurką, przycisnąć aby się skleiły.

7 komentarzy:

  1. pyszna i niezwykle dekoracyjne są takie ciasteczka, robiłam podobne w ubiegłym roku:) tylko "dziurki" radzę zrobić większe, będą wyglądały bardziej "jajowo"

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne!
    Zjadłabym takich górę...

    OdpowiedzUsuń
  3. Przeurocze, idealne na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalne:-) Jak jajeczka wyglądają:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect