środa, 16 marca 2016

babka poznańska


Babka poznańska jest idealna na wielkanocny stół, jak i na każdy dzień roku do popołudniowej herbatki albo kawci. Babka jest delikatnie wilgotna, o wspaniałym cytrynowym aromacie, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej lekka jak puch. Babkę poznańską można spotkać w prawie każdej cukierni w Wielkopolsce, w okresie wielkanocnym w kształcie baranka lub zajączka. Babkę z przepisu znalezionego w prasie, można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.


4 jajka
180 g cukru
160 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
200 g masła
skórka z 1 cytryny
sok z 1/2 cytryny
1 1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
cukier puder 



Do miski przesiać mąkę oraz sodę. W misce ubić jajka z solą na puszystą masę, powoli, partiami cały czas ubijając dodawać cukier i ubijać, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. Następnie do masy łyżka po łyżce dodawać mąkę z sodą. Cały czas ubijając dodać do masy rozpuszczone, letnie masło i ubić. Na samym końcu dodać do masy skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksowej i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki, posypać cukrem pudrem. 

6 komentarzy:

  1. Śliczna cytrynowa babka. Podoba mi się.
    Ja wlaśnie myślę, jaką upiec na święta, bo taka cytrynowa to ma u mnie wiele plusów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila,
    ta babka jest dla mnie!
    Cytrynowa i wilgotna, achhhhhhh....

    OdpowiedzUsuń
  3. Babka!!!!!!!!! Kamilka poczęstujesz? Uwielbiam babki

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna, nie znałem takiej :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect