wtorek, 22 marca 2016

pascha waniliowa


Kremowy deser z sera, masła, jaj i bakalii jest w Rosji tradycyjnym daniem rozpoczynającym święta wielkanocne. Uroczysta msza z soboty na niedzielę trwająca wiele godzin kończy się nad ranem. Ogłoszenie zmartwychwstania Chrystusa oznacza koniec wielkiego postu i rozpoczęcie świąt. Na wracających z kościołów wiernych czeka pascha, kulicz oraz jajka ugotowane na twardo. Pascha powinna mieć kształt piramidy ze ściętym czubem i ozdobiona winna być prawosławnymi krzyżami oraz literami X i B ułożonymi z bakalii. Litery to inicjały słów Chrystus zmartwychwstał pisanych cyrylicą. Pascha może być gotowana lub robiona na zimno, gdzie główny składnik to twaróg, masło, jajka i ulubiona mieszanka bakali. Pascha waniliowa, przygotowana na podstawie przepisu Agnieszki Kręglickiej, w której samu należy przygotować domowy twaróg, na bazie mleka i kwaśnej śmietany, jest wyśmienita i bardzo kremowa.


2000 ml mleka
1 laska wanilii
500 ml kwaśnej śmietany
6 jajek 
250 g masła
3/4 szklanki cukru pudru
100 g bakalii 
50 ml likieru pomarańczowego


W miseczce zalać bakalie likierem. W garnku zagotować mleko z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli wlewać jaja roztrzepane ze śmietaną, gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Masę ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser, maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Do masy dodać bakalie. Formę z dziurkami wyłożyć ściereczką, napełnić masą, obciążyć i zostawić na noc do odciśnięcia. Przełożyć paschę do góry dnem na półmisek i dowolnie udekorować.

6 komentarzy:

  1. Przepiękna pascha i jaka wysoka!
    Wygląda smacznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W tym roku robię paschę! Nie ma odwołania ;)
    Piękna ta Twoja! Doniczkowa? ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak przepiękna i z kwiatuszkiem , można się częstować?

    OdpowiedzUsuń
  4. Coraz bardziej kusi mnie ta pascha.;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Doskonała!
    Wielkanoc bez paschy nie istnieje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jemy serników pieczonych z bakaliami, bo nie lubimy. Ale taki na zimno to bym spróbowała. Chyba raz w życiu jadłam paschę i pamiętam, że tamta była cholernie słodka;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect