codzienność

wtorek, 24 kwietnia 2012

zupa ziemniaczana z grillowanym halloumi


Potage Parmentier to znana od początków dziewiętnastego wieku zupa porowo - ziemniaczana. Swoją nazwę zawdzięcza Antoinowi Augustinowi Parmentierowi, wielkiemu propagatorowi ziemniaków, który wprowadził je na francuskie stoły. Wedle klasycznych przepisów po ugotowaniu składniki powinno się ugnieść widelcem, dzisiaj najczęściej przerabia się je na zupę krem przy użyciu blendera. Zupa jest pyszna, kremowa i składa się z niewielu składników. Doskonałym pomysłem jest dodanie do zupy grillowanego halloumi, czyli słonego sera produkowanego na Cyprze z mleka owczego, koziego i krowiego z dodatkiem posiekanej mięty oraz soli z solanki. Zupa ziemniaczana z grillowanym halloumi podpatrzona tutaj.


200 g pora
500 g ziemniaków
180 g śmietany
250 g halloumi  
800 ml bulionu
20 g masła
sól 
pieprz
tymianek 

Ziemniaki obrać i pokroić kostkę, pory oczyścić i pokroić w plastry. W garnku rozgrzać masło i podsmażyć pora, dodać ziemniaki i zalać wszystko bulionem. Całość gotować około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksować, dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Ser pokroić w plastry i grillować na suchej patelni z każdej ze stron. Podawać gorącą zupę z grillowanym halloumi oraz tymiankiem.



18 komentarzy:

  1. Ten serowy dodatek jest świetnym pomysłem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, ser wspaniale smakuje do zupy. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wspaniała!
    Poproszę talerzyk tej zupy...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, bardzo proszę, podsyłam. Pozdrawiam

      Usuń
  3. Kamila ,a ty na drugie imię nie masz przypadkiem Kusicielka?Bo coś mi się tak wydaje , zupa jak marzenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja, dla Ciebie mogę nosić takie imię! Buziaki!

      Usuń
  4. Kamilko zupka jak marzenie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, miło, że Ci się podoba! Pozdrawiam

      Usuń
  5. Takiej jeszcze nie robilam - na pewno wyprobuje, bo zupy ziemniaczane bardzo lubimy, a halloumi jest jednym z ulubionych serow Mezczyzny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, w takim razie polecam. Miłego wieczoru!

      Usuń
  6. uwielbiam takie ziemniaczane kremy! a w dodatku z porem i takim serem! - jeszcze nigdy takiego nie próbowałam, ale jako prawdziwy seromaniak, nie wątpię, że by mi posmakował!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, połączenie jest doskonałe, spróbuj koniecznie! Pozdrawiam

      Usuń
  7. Ależ ona smacznie się zapowiada. Ja tego sera jeszcze nie próbowałam. Pewnie nieprędko skosztuję.
    No,ale sobie popatrzę:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, ten ser już można u nas kupić, mnie się udało :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Zupka wygląda pięknie :) Ale podsmażać rzeczy do zupy wolę na oleju rzepakowym - smaku masła i tak nie czuć, a po co dodawać zbędnego cholesterolu organizmowi? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tartinka, oczywiście można na oleju :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. taka zupa to dla mnie:) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, bardzo mnie to cieszy :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect