wtorek, 3 kwietnia 2012

mazurek różany z migdałami



Mazurek różany z migdałami na kruchym spodzie, z masą wykonaną z konfitury różanej i masła, posypany uprażonymi płatkami migdałowymi i delikatnie osypany różanym cukrem pudrem. Przepis na idealnie kruchy spód pochodzi z "Kuchni polskiej" z 1975 r. Spód do mazurka można upiec dzień przed przygotowaniem masy różanej. Przepis dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2012.


100 g mąki krupczatki
65 g masła
1 żółtko ugotowane na twardo
35 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego 

Ugotowane żółtko przetrzeć przez sito. Przesianą mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, cukier waniliowy i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i zostawić na 30 minut w chłodnym miejscu. Ciasto wywałkować na grubość około 7 minimetrów, w dowolnym kształcie i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, ponakłuwać widelcem. Wstawić ciasto do nagrzanego do 180° C piekarnika i piec około 25 minut, aż nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić.


150 g masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka spirytusu
50 g płatków migdałowych

Miękkie masło utrzeć do białości, dodawać powoli konfiturę różaną, ciągle ucierając, następnie dodać sok z cytryny i spirytus. Masę wyłożyć równomiernie na upieczony kruchy spód, posypać uprażonymi w piekarniku płatkami migdałowymi i delikatnie oprószyć różanym cukrem pudrem. Odstawić w chłodne miejsce.



44 komentarze:

  1. Cudny!
    Uwielbiam różane i sama na święta robię je najchętniej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, te różane mają swój wyjątkowy urok i elegancję :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  2. jakieś takie poetyckie skojarzenia mam jak patrzę na tego mazurka. Ten kolor romantyczny i płatki róż mnie tak natchnęły. W domu u mnie rzadko się robiło coś z konfiturą różaną, tato nie lubił - mówił że mu perfumami pachnie, a dla mnie teraz to jakieś takie niebywałe delicje, kiedy próbuję czegoś o tym smaku. Już Ci zazdroszczę, i Twoim bliskim też, że możecie takie frykasy zajadać.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moniko, rzeczywiście z tymi różami to już tak jest, że albo się je kocha, albo nie znosi. Na całe szczęście cała rodzinka akceptuje moje różane wyczyny. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Aniu, bardzo dziękuję za te miłe słowa! Miłego dnia!

      Usuń
  4. Psze Pani Kamilo ,ale Pani dała czadu!!! Aj cudo i jeszcze różany , rozpływam się zachwytu , zazdrości(dekoracja mercedesowa)!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, taki komplement przeczytać od Mistrzyni Mazurków to dopiero przyjemność! Buziaki!

      Usuń
    2. Kamila, bo zasłużyłaś na takie ochy i achy , bo mazurek cudo ***

      Usuń
    3. Alicja, uścisków moc!

      Usuń
  5. Wygląda obłędnie! To musi być prawdziwa poezja smaku

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinnko, dziekuję, miło mi bardzo :)

      Usuń
  6. Jeszcze tylko zapytam się jaka wielkość blaszki na tego mazurka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinnko, ten spód ma gdzieś wymiary 35x15 cm, kształt można nadać dowolny i piec na dużej blasze, ja wymiary dopasowałam do tacki :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Musi byc pyszny! Jesli uda mi sie dorwac rozana konfiture na Wyspach, to na pewno wyprobuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, jeśli się uda to spróbuj koniecznie :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. jako fanka nr jeden Twoich różanych czarów - jestem pod ogromnym wrażeniem tego mazurka!!! aż ślinka cieknie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, dziękuję jesteś Kochana, a ja już zacieram ręce na nowe płatki :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Normalnie chciałabym spędzic święta u Ciebie :)
    Murowane 5 kilo do przodu...wszystko wygląda przepysznie! A Twoje różane wypieki wprost uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, bardzo proszę zapraszam. A nadwaga nie grozi, w pakiecie spacer z moim psem wariatem i kalorie wyparują :) Ściskam!

      Usuń
  10. Kamilko! :) jestem pod wielkim wrazeniem twojego mazurka :) jest cudowny. Nigdy takiego nie jadlam, ale jestem pewna, ze by mi bardzo zasmakowal :)

    buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, dziekuję za miłe słowa. A zasmakowałby Ci, jestem tego pewna :)

      Usuń
  11. Twój mazurek to ten z tych eleganckich :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joanno, widziałam ładniejsze, ale bardzo mi miło, że ten też Ci się podoba! Ściskam!

      Usuń
  12. A wiesz,ze w zyciu nie upieklam mazurka?chyba mnie skusilas ta smakowitoscia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, ja mazurki uwielbiam, zaraziłam też nimi resztę mojej rodzinki. Pierwszy upiec i można się uzależnić. Pozdrawiam

      Usuń
  13. piękny. wygląda tak... romantycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, miło mi, że tak myślisz :)

      Usuń
  14. Cudowny mazurek! Wygląda znakomicie i tak pysznie. :)
    Musi cudownie pachnieć:)
    Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, aromat jak w różanym ogrodzie :)

      Usuń
  15. Różany cukier puder - jakoś go u Ciebie przegapiłam :) Jest bardzo intensywny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, cukier puder z płatkami róży jest bardzo delikatnie aromatyzowany, ale jeśli zależałoby Tobie na bardziej intensywnym aromacie, to wystarczy dołożyć więcej płatków :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  16. Za mazurkami nie przepadam, ale tego z chęcią bym spróbowała!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justka, miło mi w takim razie :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  17. On jest po prostu cudowny i wygląda tak romantycznie. Uwielbiam konfiturę różaną, wiec naprawdę jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, bardzo miło czytać te słowa, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  18. Ja w tym roku upiekłam swój pierwszy w życiu mazurek, ale Twój to po prostu mistrzostwo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Manoria, bardzo mi miło :) Pozdrawiam

      Usuń
  19. Kamilo, z checia bym takiego mazurka sprobowala! Piekny, delikatny kolor :)

    Pozdrawiam serdezcnie i zycze Ci radosnych i pogodnych Swiat!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, dziękuję. Dla Ciebie również wszystkiego co najlepsze!

      Usuń
  20. Ależ on piękny!
    Więc masz na imię Kamila?! :)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, miło dołączyć do akcji :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect