czwartek, 5 kwietnia 2012

babka staropolska z szafranem


Babka staropolska z szafranem z książeczki "Wskazówki dla ciasta wielkanocnego", upieczona z połowy porcji podanej w przepisie, w którym było aż pół litra żółtek. Pięknie pachnie podczas pieczenia, ale czegoś więcej spodziewałam się po wypieku zawierającym w sobie aż tyle żółtek. Jest smaczna, ale nie jest to babka z typu tych puszystych i rozpływających się w ustach. Po konsultacji z Mamą doszłyśmy do wniosku, że być może to brak białek wpływa na to, że babka nie należy do tych leciutkich jak chmurka, albo zrobiłam coś nie tak podczas przygotowania ciasta. Wiem jedno dam jej jeszcze jedną szansę, bo to przez długi czas była to moja wymarzona idealna baba na Wielkanoc, może ona właśnie taka powinna być, a tylko w mojej głowie widnieje inny jej obraz i smak. Na moje 250 ml żółtek złożyło się 12 sztuk, wszystko zależy od wielkości jajka.


250 ml żółtek
115 g cukru
250 g mąki pszennej
125 ml masła
1/4 szklanki mleka
szczypta szafranu
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru waniliowego


Ubić w gorącej kąpieli wodnej żółtka z cukrem, aż zbieleją i zgęstnieją, przesianą i zmieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę dodawać stopniowo na zmianę z mlekiem, w którym należny poprzednio namoczyć szafran. Na końcu dodać sól, skórkę cytrynową, cukier waniliowy i roztopione lecz ostudzone masło. Wszystko razem ucierać około 30 minut, wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec około 40 minut. Obchodzić się z babką ostrożnie aby nie opadła.

28 komentarzy:

  1. Piekna jest! Z szafranem na pewno wspaniała:).
    Jaki masz ładny nagłówek Kamilko.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, smaczna jest ale nie idealna :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Co za kolor! Przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, kolor rzeczywiście szafranowi zawdzięcza bajeczny :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Ale okazala babka ! Pozdrawiam Kamilo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, dziękuję Kochana, pozdrawiam

      Usuń
  4. Idealna na wielkanocny stół:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amy, babki pięknie się prezentują na świątecznym stole, pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. piękny stary przepis, ale ta ilość jaj faktycznie powala i potęguje jej tradycyjność:))) mimo iż być może nie uważasz jej za idealną, to prezentuje się niezwykle dostojnie i okazale!!!:))) naprawdę robi wrażenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, wygląd ma i owszem, ale zawiedziona jestem trochę, dam jej jeszcze szansę ale po mojemu. Uściski!

      Usuń
  6. Sliczna babka. Stare przepisy zawsze mnie intryguja :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majka, tajemnica i zaduma jak to było kiedyś? To intryguje :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. W tamtym roku robiłam babę, która wydawała mi się idealna.
    Nie byłam z niej zadowolona i w tym roku już nie zaryzykuję;)
    Twoja baba wygląda bardzo ładnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, a ja mam znowu cel, znaleźć babkę idealną. Buziaki!

      Usuń
  8. ja również piekłam dziś babke <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, mam nadzieję, że wyszła Ci pysznie, pozdrawiam

      Usuń
  9. Też będę piekła babkę, ale to chyba jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, mam nadzieję, że nam pokażesz? Pozdrawiam

      Usuń
  10. Dzięki temu, że nie jest idealna możesz szukać dalej, a to fajne zdjęcie;-) Pozdrowionka;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, o tak, cel mam i to smaczny :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. kolor ma kurczczkowy ,a wiesz ja kiedyś tez piekłam taka mega żółtkową , nie popamiętam czy to był taki przepis czy ciut inny i wiesz co? Kulicz wolę :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicjo, kolor ma bajeczny to fakt, a ja też wole babkę drożdżową mojej mamy i kulicz oczywiście :) Buziaki!

      Usuń
  12. Piękna babka. A ilość żółtek staropolska ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Phalange, faktycznie dużo wtedy używano ich w wypiekach. Pozdrawiam

      Usuń
  13. Babka jak ze snow! :)

    uwielbiam taka ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, miło mi, pozdrawiam!

      Usuń
  14. Piękna baba, taka z tradycją

    Wesołych i Smacznych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, Tobie również wszystkiego co najlepsze!

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect