niedziela, 8 kwietnia 2012

biały chleb na zakwasie


Przepyszny, idealny na świąteczne śniadanie biały chleb na zakwasie. Przepis na ten cudowny chleb pochodzi z Pracowni Wypieków. Mój chleb pięknie wygląda na świątecznym stole, został upieczony w formie do baranka wielkanocnego.


500 g mąki pszennej 
 150 g zakwasu żytniego
1 łyżeczka soli
300 g wody
8 g drożdży
 
Wszystkie składniki połączyć, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste, przykryć ściereczka i odstawić na 120 minut. Następnie przełożyć ciasto do keksówki lub formować bochenek. Ciasto spryskać olejem i posypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 210° C i piec około 40 minut.

14 komentarzy:

  1. pięknych
    Świąt
    posypanych cukrem pudrem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asieja, dla Ciebie też dużo słodyczy! Pozdrawiam

      Usuń
  2. cudny! wyjątkowy, idealny na te święta:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maugustyna, dziękuję, bardzo się cieszyłam, że wyszedł mam pieczony w tej formie! Najlepszego!

      Usuń
  3. Piękny pomysł. Cudownie się prezentuje w barankowej formie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, o tak a właściwie prezentował, bo już go nie ma, uszy zjadł brat :) Buziaki!

      Usuń
  4. piękny chlebek :)

    Wesołych Świąt i mokrego Dyngusa! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kachna, dla Ciebie i bliskich również :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Bardzo krótko wyrasta! Muszę kiedyś spróbować. Pewne zrobił furorę na wielkanocnym stole. Ja dziś też podałam swój chleb na śniadanie;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, koniecznie jest szybki do upieczenie i przepyszny!

      Usuń
  6. piękny ten barankowy chlebek, na pewno Wam smakował w świąteczny poranek!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, taki był pyszny, że zbyt długo na stole nie postał :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect