piątek, 20 kwietnia 2012

sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego


Pyszna sałatka na bazie kopru włoskiego z pomarańczą i pestkami granatu, podana na mieszance ulubionych sałat, doprawiona dresingiem na bazie posiekanej szalotki, miodu, białego octu balsamicznego, musztardy dijon, oliwy oraz skórki z pomarańczy. Sałatka z pomarańczy i kopru włoskiego może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dania mięsnego lub ryb. 


1 szalotka
skórka z 1 pomarańczy
1 łyżka musztardy dijon
2 łyżki miodu
1 łyżka białego octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Wymieszać drobno posiekaną szalotkę, skórkę z pomarańczy, musztardę, ocet balsamiczny oraz miód, dolewać powoli oliwę i mieszać. Dresing doprawić do smaku solą i pieprzem.

1 koper włoski
2 pomarańcze  
75 g mieszanych sałat
1/3 szklanki pestek granatu

Koper włoski pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, pokroić na cienkie plasterki. Pomarańcze obrać, podzielić na kawałki. Na talerzu ułożyć warstwę sałat, cząstki pomarańczy i koper włoski, posypać pestkami granatu. Sałatkę polać dresingiem.



28 komentarzy:

  1. Talerz pyszności,wygląda bardzo zachęcająco i smacznie, z oryginalnymi, zdrowymi warzywami i owocami, pysznie ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Samantha, miło, że Ci się podoba. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Same pyszności! Też chcę taki talerz!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Konwalia, bardzo proszę, podeślę :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Prawie jak sycylijska salatka - finocchio con arance. Swietny post ! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, dziękuję za podpowiedź, teraz sobie poszukam :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. kolory oszłamiające. Połaćzenie dla mnie nowe. Może warto się na nie otworzyć. Pozdrawiamy Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, warto spróbować tego połączenia. Pozdrawiam

      Usuń
  5. piękna kolorowa uczta!!! świetny pomysł na zdrowy lunch:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, na lunch jak znalazł :)

      Usuń
  6. Mimo tego, że nie przepadam za koprem włoskim, to na taką sałatkę bym się z pewnością skusiła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lovelykate, faktycznie koper albo się lubi albo nie, tutaj jego smak bardzo pasuje. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Bardzo apetyczna i na pewno smaczna propozycja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haniu, dziękuję a smaczna jest gwarantuje! Pozdrawiam

      Usuń
  8. o wow, ciekawa sałatka. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Joasiu, dziękuję. Pozdrawiam

      Usuń
  9. ciekawe, nie jadłam w ten sposób kopru włoskiego. Taka na słodko/wytrawnie ta sałatka, fajna, lubię takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, polecam bardzo, połączenie jest doskonałe :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Kamilo! :) pieknie i bardzo apetycznie wyglada Twoja salatka ;-)

    Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Fascynujące połączenie! Odważne, ale i ja bym chętnie spróbowała czegoś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Russkaya, połączenie niebanalne ale bardzo fajne :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Wspaniale się zapowiada. Jak tylko dorwę koper, muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karolina, ja bardzo żałuję, że u mnie dostęp do kopru jest bardzo ograniczony. Pozdrawiam

      Usuń
  13. kopru jeszcze nie próbowałam, jestem bardzo ciekawa :) a Twoja sałatka wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, z koprem jest podobno tak, że albo go się lubi, bądź też nienawidzi. Spróbuj może Ci zasmakuje :)

      Usuń
  14. Bardzo ciekawa sałatka. Świetne połączenie i chyba muszę spróbować:)
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, spróbuj, jeśli lubisz koper nie pożałujesz. Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect