niedziela, 22 kwietnia 2012

lody śmietankowe ze śliwkami marynowanymi w winie


Pyszne lody na bazie żółtek i śmietany o aromacie wanilii, podane ze śliwkami marynowanymi w czerwonym winie z korą cynamonu. Lody śmietankowe ze śliwkami marynowanymi w winie z przepisu Anny Olson.


3 szklanki śmietany kremówki
1 szklanka mleka 2%
2 laski wanilii
8 żółtek
2/3 szklanki cukru
szczypta soli

Podgrzać prawie do wrzenia 2 szklanki śmietany i mleko z wanilią, wrzucić wyskrobane ziarenka i przekrojone laski wanilii dla aromatu. W misce opartej na garnku z delikatnie wrzącą wodą, utrzeć żółtka z cukrem i solą, aż masa zgęstnieje i będzie jasnożółta. Zdjąć miskę z garnka i stale ucierając wlewać powoli gorącą śmietanę, pozbywając się waniliowych strączków. Przelać wszystko do rondla i podgrzać na średnim ogniu, bez przerwy mieszając drewnianą łyżką, aż krem zacznie do niej przylegać, około 3 minut. Krem przecedzić i ostudzić, a następnie wstawić do lodówki. Ubić pozostałą śmietanę kremówkę i wmieszać do schłodzonego kremu. Zamrozić w maszynce do robienia lodów, postępując zgodnie z instrukcją producenta, a następnie przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażalnika przynajmniej na dwie godziny.


Śliwki marynowane w winie z dodatkiem cynamonu i goździków.

1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
2 kawałki kory cynamonowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
6 czerwonych śliwek

Zagotować wino z cukrem, cynamonem i goździkami na małym ogniu i gotować, aż cukier się rozpuści. Usunąć pestki ze śliwek i pokroić owoce na ćwiartki, włożyć do wina, doprowadź do wrzenia, zdjąć naczynie z ognia i zlać ciecz do rondelka. Gotować syrop, aż jego objętość zmniejszy się o połowę i zalać nim śliwki. Ostudzić i wstawić do lodówki przed podaniem.

20 komentarzy:

  1. cudny wiosenny deser! i jeszcze takie wiosenne, kwiatkowe fotki:) to lubię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, pogoda dopisuje, to lody odpowiednie na deser :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. marzą mi się takie domowe lody! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dominika, kilka składników, kilka godzin mrożenia i można się zajadać! Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pyszności!
    Piękny deser na weekend.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, faktycznie, weekend to odpowiedni ku temu czas! Ściskam!

      Usuń
  4. co za deser, boski!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, bardzo mi miło! Pozdrawiam niedzielnie!

      Usuń
  5. oj Kamila u ciebie nie wiosna ,a pełnia lata już jest:D
    zdjecia z bratkami rozbrajające *

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alicja, pogoda dopisała i letnich smaków się zachciało :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Za lody nawet nie bede probowac sie zabierac, bo maszyny nie mam, a wielokrotne wyjmowanie z lodowki i mieszanie mnie przerasta. Za to te sliwki... Poezja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maggie, bez maszynki robienie lodów zawsze mnie odstraszało. Śliwki dobrze się sprawdzą z ulubionymi, kupnymi lodami :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. mniam , mniam , mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Najpiękniejszy jest ten bratek, dodaje potrawie wiele uroku;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, bratek też jadalny, był częścią deseru :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Idealny przepis na gorący weekend majowy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świeże jeżyny, o tak deser idealny! Pozdrawiam

      Usuń
  10. Pyszny deser! Chyba czas rozpocząć sezon na lody;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madziu, koniecznie, na lody zawsze! Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect