sobota, 15 października 2011

torcik z sera ricotta z rodzynkam i sosem karmelowym


Puszysty biszkopt z z kremem pasticcera z dodatkiem ricotty i rodzynek aromatyzowanych rumem, do tego sos karmelowy i słodkie owoce. Przepis na torcik z sera ricotta z rodzynkami i sosem karmelowym pochodzi z "Kuchni włoskiej". Torcik dodaję do szlachetnej akcji Różowy Tydzień.
 
3 żółtka
75 g cukru 
20 g mąki pszennej
250 ml mleka
2 łyżki cukru waniliowego 
200 g sera ricotta
80 g rodzynek
1 łyżka rumu

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę i cukier waniliowy, dokładnie  wymieszać. W rondelku doprowadzić do wrzenia mleko, zdjąć ognia i dodać do masy z żółtek i mąki, rozmieszać, wlać ponownie do rondla i ponownie doprowadzić do wrzenia, gotować 7 minut na umiarkowanym ogniu, aż krem zgęstnieje. Krem schłodzić w lodówce. Przetrzeć ser ricotta przez sito, dodać do kremu pasticcera, następnie dodać namoczone w rumie i osączone rodzynki, wymieszać.

125 g cukru  
25 g wody 
60 g śmietany kremówki

By przygotować sos karmelowy, do głębokiego rondla wlać wodę i wsypać cukier, gotować do otrzymania karmelu o ciemnozłocistej barwie. Zdjąć rondel z ognia, dodać śmietanę, ponownie ustawić na ogniu i mieszać, aż karmel kompletnie się rozpuści. 


100 g wody
100 g cukru
20 g rumu
1 laska wanilii
 


By przygotować syrop do nasączenia, należy doprowadzić do wrzenia wodę i dodać cukier, laskę wanilii i gotować minutę, zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia, dodać rum i schłodzić.

150 g cukru  
6 jaj 
150 g mąki pszennej

Utrzeć żółtka z cukrem, dodać mąkę i delikatnie dodać ubite na pianę białka jaj. Rozprowadzić równo ciasto biszkoptowe na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180° C przez około 15 minut. Podzielić ciasto biszkoptowe na dwa jednakowej wielkości prostokąty, powierzchnię jednego płata ciasta posmarować pędzlem namoczonym w syropie, ułożyć równą warstwę kremu z sera ricotta, przykryć płatem ciasta, posmarować syropem i odstawić do lodówki na 2 godziny. Wyciąć z ciasta okrągłe lub kwadratowe formy i układać na pojedynczych talerzach. Posypać cukrem pudrem. Podawać z sosem karmelowym i dekorować wedle uznania owocami i gałązką mięty.



12 komentarzy:

  1. Ile u Ciebie pysznosci! Obslinilam sie po pas ; )

    Buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik wygląda obłędnie i ile w nim dobroci :) Dziękuję za przyłączenie się do akcji:) Miłego weekendu !

    OdpowiedzUsuń
  3. super torcik w super zestawie:))) musiał być pyszny (bo jak mniemam zniknął od razu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Slyvvia, dziękuje i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Sara, bardzo mi miło Cię znów gościć :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotek, cała przyjemność uczestniczenia w tej szlachetnej akcji, po mojej stronie. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje pasje, dziękuję i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, znalazłby się jeszcze dla Ciebie taki torcik :) Uściski!

    OdpowiedzUsuń
  9. A cóż to za cudna pychotka? Podoba mi się!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Majana, bardzo mi miło :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect