piątek, 14 października 2011

pappardelle z pieczonymi figami i prosciutto


Figi zapieczone w cieniutkim prosciutto, podane na makaronie obtoczonym w pysznym serowym sosie na bazie koziego sera i śmietany, z czosnkiem, szalotką i ziołami.  Pappardelle z pieczonymi figami i prosciutto to propozycja podpatrzona w programie "Sobota w kuchni".


4 figi
8 plasterków prosciutto
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy 
100 ml białego wina
200 g sera koziego pleśniowego
300 ml gęstej śmietany
sól
pieprz
15 g posiekanych liści bazylii
15 g posiekanego szczypiorku
400 g makaronu


Każdą figę zawinąć w 2 plasterki prosciutto i piec przez 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 200° C, aż prosciutto zrobi się chrupiące. W tym czasie dusić posiekaną szalotkę i czosnek na łyżce oliwy przez kilka minut, dolać białe wino i odparować, żeby zmniejszyło swoją objętość o połowę. Dodać ser i śmietanę, trzymać na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, ale nie gotować. Przyprawić solą i pieprzem, dodać część ziół. Ugotować makaron w dużej ilości osolonej wody, odcedzić. Wymieszać makaron z sosem i rozłożyć na talerze. Na makaronie położyć figę z prosciutto. Ozdobić pozostałymi ziołami.

14 komentarzy:

  1. Hmm, świetny pomysł! Nie jadłam nigdy pieczonej figi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Składniki takie, że na sama myśl ślinianki pracują mocniej ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Figowe szaleństwo tu u Ciebie :)
    Będę próbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Shaday, pieczona jest bardzo smaczna i delikatnie rozpływa się w ustach :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Angie, ot tak składniki dobrze dobrane :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Konwalia, rozszalałam się z tymi figami, ale bardzo mi zasmakowały, korzystam puki są :)

    OdpowiedzUsuń
  7. tyle przysmaków z tymi figami u ciebie! aż dziw bierze człowieka na myśl o powiedzonku "figa z makiem" co oznacza tyle co nic! skąd to się wzięło??? pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawa propozycja makaronowa, takiej jeszcze nie widziałam, z chęcią bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  9. figi zawinięte w prosciutto? oryginalnie, ale niewątpliwie bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  10. Gosiu, w takim razie jeszcze muszę coś z makiem wymyślić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Burczumiwbrzuchu, sos z makaronem jest super, a figi z szynką idealnie się z tym komponują. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Kaś, bardzo, bardzo :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Musi być naprawdę pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tusia, oj jest. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect