środa, 19 października 2011

sałatka kuskus z pieczonymi warzywami


Pieczony fioletowy bakłażan, zielona cukinia, słodki czerwony pomidor i soczysta papryka, wszystko to razem zawarte w jednej sałatce kuskus z pieczonymi warzywami i marynowaną fetą w czosnku, ze świeżym ziołami.

150 g kaszy kuskus
bulion
1 bakłażan
1 cukinia
1 papryka
1 pomidor
sól
oliwa
świeża kolendra

Warzywa umyć, pokroić na części, ułożyć na blasze do pieczenia, posypać solą, skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i zapiekać aż zmiękną. Kuskus zalać bulionem, wymieszać i odstawić na 5 minut, po czym spulchnić widelcem. Kuskus wymieszać z warzywami, dodać oliwę z marnowania fety i wymieszać. Na wierzchu ułożyć kosteczki fety, posypać posiekana kolendrą.

10 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się ten pomysł. Tak bardzo, że zapisałam sobie przepis w zeszyciku. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sałatka. Też robiłam z pieczonymi warzywami i jeszcze z oscypkiem:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo ciekawa propozycja:))) miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, uwielbiam kombinacje z kuskusem i pieczone warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ekstra! muszę takie coś przygotować, kuskusu tylko nie mam, muszę nabyć! mniam mniam

    pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. Paulina, miło mi w takim razie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. majana, oscypek świetnie pewnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Gosiu, mega smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Burczymiwbrzuchu, to idealne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Monika, bardzo niewiele Ci brakuje :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect