Pyszne, mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe z owocami, kruszonką i lukrem, jest doskonałe z kubkiem mleka lub kawy. Z ciastem drożdżowym na mące orkiszowej doskonale się pracuje, dobrze wyrasta i smakuje, więc szybko można upiec orkiszowe ciasto drożdżowe z truskawkami i jagodami na słoneczne podwieczorki.
40 g drożdży
20 g cukru
200 ml mleka
50 g mąki orkiszowej
20 g cukru
200 ml mleka
50 g mąki orkiszowej
W misce połączyć razem mleko z cukrem, mąkę oraz pokruszonymi drożdżami, odstawić na 10 minut.
3 jajka
3 żółtka
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
450 g mąki orkiszowej
100 g masła
szczypta soli
200 g truskawek
200 g jagody kamczackiej
3 żółtka
90 g cukru
10 g cukru z wanilią
450 g mąki orkiszowej
100 g masła
szczypta soli
200 g truskawek
200 g jagody kamczackiej
W misce ubić jajka, żółtka z cukrami i solą na puszystą masę. Do miski z drożdżowym zaczynem dodać stopione i ostudzone masło, ubitą jajeczną masę, mąkę i wymieszać całość. Miskę z ciastem przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozłożyć równomiernie w mniejszej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie ułożyć pokrojone na kawałki truskawki oraz jagody.
100 g mąki orkiszowej
60 g masła
50 g cukru
60 g masła
50 g cukru
Do miski przesiać mąkę, dodać cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Rozcierać składniki palcami aż powstanie kruszonka. Na cieście rozsypać kruszonkę. Ciasto odstawić ponownie do wyrośnięcia na około 60 minut. Formę z ciastem wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę pieczenia 180° C. Ciasto piec około 45 minut, aż brzegi ciasta ładnie się zrumienią na złoty kolor, wówczas sprawdzić patyczkiem środek ciasta, patyczek powinien być suchy.
200 g cukru pudru
30 ml wody
30 ml wody
Ostudzone ciasto polukrować lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody.
Cudne! Moje smaki.
OdpowiedzUsuń