codzienność

czwartek, 15 czerwca 2023

orkiszowe babeczki z truskawkami

Pyszne i bardzo wilgotne babeczki z truskawkami, udekorowane śmietanowym kremem i owocami. Babeczki są szybkie do przygotowania, bardzo łatwe, bo wystarczy tylko dobrze zmiksować składniki i mogą je przygotować nawet dzieci. Orkiszowe babeczki z truskawkami umilą chwile przy kawie.

2 jajka
70 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
60 ml oleju
100 g mąki orkiszowej
20 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g truskawek

W misce utrzeć jajka z cukrami i szczyptą soli na puszystą masę, dodać olej i całość zmiksować. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i połączyć z masą jajeczną i zmiksować do połączenia się składników. Na samym końcu wmieszać do masy pokrojone na kawałki truskawki. Masę przelać do foremki wyłożonej papilotkami. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

150 ml śmietany do ubijania
50 g cukru pudru
1 łyżeczka żelatyny
20 ml wody
jagody
 
W miseczce w gorącej wodzie wymieszać żelatynę, ostudzić. W misce ubić śmietanę z cukrem, dodać żelatynę i ubić. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i ozdobić kremem wierzch babeczek. Babeczki udekorować owocami.

1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect