150 g płatków owsianych
100 g migdałów
700 g wody
Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane i migdały. Zalać w misce uprażone płatki i migdały wodą, odstawić na około 7 godzin, do spęcznienia. Po tym czasie płatki i migdały osączyć na sicie, wodę z moczenia zostawić.
20 g zakwasu żytniego
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g wody
W misce wymieszać podane składniki, przykryć i odstawić na około 7 godzin.
cały zaczyn
odsączone płatki i migdały
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
50 g wody z moczenia
14 g soli
Do misy miksera włożyć składniki chleba i mieszać wszystko przez około 10 minut na poziomie 1. Miskę przykryć i odstawić ciasto w temperaturze pokojowej do wyrastania na około 3 godziny. W tym czasie po każdej godzinie delikatnie rozciągnąć i złożyć ciasto. Następnie ciasto położyć na blacie roboczym wysypanym płatkami i uformować z ciasta podłużny bochenek. Bochenek ułożyć w foremce wysmarowanej tłuszczem i wysypanej płatkami. Chleb odstawić pod przykryciem do wyrastania na około 2 godziny. W piekarniku nagrzanym do 230° C umieścić naczynie z wodą, włożyć foremkę z chlebem i piec przez 10 minut. Po tym czasie wyjąć naczynie z wodą i obniżyć temperaturę do 180° C, dopiekać chleb przez około 40 minut. Chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce.
Świetnie Ci się upiekł. Ten chleb jest bardzo pyszny, zdrowy i długo świeży. Dziękuję za czerwcowy czas w Piekarni.
OdpowiedzUsuńWspaniały i miękisz ze ślicznie wyglądającymi migdałami. Do kolejnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale. Nam też ten chleb bardzo smakował. Pozdrawiam i do kolejnego razu :)
OdpowiedzUsuń