Rożki z ciasta filo z kremem pistacjowym, to pyszne małe co nieco. Rożki są doskonałe i szybko znikają.
4 arkusze ciasta filo
80 g masła
80 g masła
W garnuszku roztopić masło. Na blacie rozłożyć pierwszy arkusz ciasta, posmarować go masłem. Kolejne kłaść jeden na drugim, za każdym razem smarując masłem. Ciasto pociąć na 10 pasków i każdy zwinąć na foremce w kształcie rożka, na wierzchu posmarować masłem. Rożki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Rożki ostudzić i następnie zdjąć z foremek.
250 g mascarpone
150 ml śmietany do ubijania
100 g kremu pistacjowego
20 g cukru pudru
30 g pistacji
150 ml śmietany do ubijania
100 g kremu pistacjowego
20 g cukru pudru
30 g pistacji
W misce ubić śmietanę, mascarpone, krem pistacjowy i cukier na sztywno. Krem pistacjowy przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Każdy rożek napełnić kremem, na wierzchu ozdobić posiekanymi pistacjami. kleksem truskawkowej masy.
Jakie delicje. Chrupiące ciasto i pistacjowy krem, mmmmmmm......
OdpowiedzUsuńJakie zjawiskowe te rożki
OdpowiedzUsuń