codzienność

czwartek, 8 czerwca 2023

rożki z ciasta filo z kremem pistacjowym


Rożki z ciasta filo z kremem pistacjowym, to pyszne małe co nieco. Rożki są doskonałe i szybko znikają.

4 arkusze ciasta filo
80 g masła 

W garnuszku roztopić masło. Na blacie rozłożyć pierwszy arkusz ciasta, posmarować go masłem. Kolejne kłaść jeden na drugim, za każdym razem smarując masłem. Ciasto pociąć na 10 pasków i każdy zwinąć na foremce w kształcie rożka, na wierzchu posmarować masłem. Rożki układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut, aż wierzch ładnie się zezłoci. Rożki ostudzić i następnie zdjąć z foremek.


250 g mascarpone
150 ml śmietany do ubijania
100 g kremu pistacjowego
20 g cukru pudru
30 g pistacji

W misce ubić śmietanę, mascarpone, krem pistacjowy i cukier na sztywno. Krem pistacjowy przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną tylką. Każdy rożek napełnić kremem, na wierzchu ozdobić posiekanymi pistacjami. kleksem truskawkowej masy.

2 komentarze:

  1. Jakie delicje. Chrupiące ciasto i pistacjowy krem, mmmmmmm......

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie zjawiskowe te rożki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect