codzienność

czwartek, 6 lipca 2023

drożdżówki z twarogiem, morelami i kruszonką z palonego masła

Drożdżówki z twarogiem, morelami i kruszonką z palonego masła, upieczone na podstawie przepisu Roskosznego, są przepyszne. W drożdżówkach zostało połączone drożdżowe ciasto z nadzieniem o migdałowym zapachu, morele oraz fantastyczna w smaku kruszonka. Kruszonka została przygotowana z palonego masła, dzięki któremu uzyskuje się orzechowy zapach i smak.

150 twarogu śmietankowego
80 g kremowego serka
10 g cukru z wanilią
20 g cukru
15 ml likieru migdałowego

W miseczce wymieszać twaróg, serek z cukrami i likierem, tak aby powstała jednolita masa.

70 g masła
100 g mąki pszennej
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli

W garnuszku rozpuść masło, gotować je na średnim ogniu, często mieszając, do momentu, aż zacznie orzechowo pachnieć i nabierać złotobrązowego koloru z ciemnymi plamkami. Odstawić z ognia. W misce połączyć mąkę, cukier i sól, wmieszać palone masło i dokładnie połączyć. Uformować kulę, wstawić do lodówki, aby się schłodziło i stężało.

260 g mąki pszennej
80 g cukru
1/4 łyżeczki soli
7 g suchych drożdży
80 g masła
80 ml mleka
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany

W misce połączyć mąkę, sól, cukier, sól i drożdże. Dodać roztopione masło, mleko, śmietanę i wszystko zacząć wyrabiać, około 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Miskę przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 2 godziny, aż ciasto potroi objętość.

9 moreli
1 jajko

Z wyrośniętego ciasta uformować 9 kulek. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej kuleczce zrobić wgłębienie, posmarować je roztrzepanym jajkiem, każdą nadziać serowym nadzienie, wcisnąć pokrojone morele oraz posypać drożdżówki schłodzoną kruszonką. Drożdżówki piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 25 minut, aż się ładnie zezłocą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect