Jagodzianki luksusowe z przepisu z książki Michała Korkosz „Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami” mają smaczne, bardzo cienkie maślane ciasto i skrywają hojną porcję słodko - kwaśnych jagód, a całości dopełnia maślana kruszonka. Ciasto z tego przepisu po nocnym leżakowaniu w lodówce jest bardzo elastyczne i dzięki temu można nadziać je sporą ilością jagód. Sposób nadziewania pochodzi od Moniki Waleckiej z piekarni "Cała w Mące".
80 g masła
60 ml mleka
5 g suchych drożdży
260 g mąki pszennej
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
60 ml mleka
5 g suchych drożdży
260 g mąki pszennej
50 g cukru
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka kwaśnej śmietany
W misce wymieszać mąkę z cukrem, solą i drożdżami, dodać roztopione i ostudzone masło oraz mleko, jajko i śmietanę. Połączyć składniki i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić ciasto na noc do lodówki.
800 g jagód
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru z wanilią
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru z wanilią
W misce wymieszać podane składniki. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i podzielić je na 9 części. Każdy kawałek rozwałkować na duży placek. Każdy placek przełożyć do miseczki, ułożyć na nim 4 łyżki jagód, dokładnie zlepić ciasto. Zawinięte jagodzianki przekładać złączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jagodzianki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 2 godziny do wyrastania.
100 g mąki pszennej
szczypta soli
50 g cukru
50 masła
szczypta soli
50 g cukru
50 masła
W misce rozetrzeć podane składniki tworząc kruszonkę.
1 jajko
Jagodzianki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Jagodzianki piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez około 25 minut, aż się ładnie zezłocą.
200 g cukru pudru
3 łyżki wody
3 łyżki wody
Ostudzone bułeczki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.