Składany chrupiący chleb, zwany falzbrot, z przepisu z bloga Marcel paa gości w lipcowej piekarni Amber. Chleb jest bardzo lekki, ma delikatną skórką i wilgotny środek. Można upiec go na zakwasie lub na drożdżach, a nocna fermentacja podnosi jego walory smakowe.
350 g wody
170 g zakwasu żytniego
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
440 g mąki pszennej
12 g soli
170 g zakwasu żytniego
60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
440 g mąki pszennej
12 g soli
Do misy robota kuchennego włożyć zakwas, dodać mąką oraz wodą i zacząć wyrabiać ciasto na niskich obrotach przez 5 minut. Po tym czasie dodać sól i zwiększyć prędkość wyrabiania, wyrabiać ciasto przez około 20 minut. Następnie ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny w temperaturze pokojowej. W międzyczasie raz rozciągnąć i złożyć ciasto. Po tym czasie miskę przykryć i odłożyć na noc do lodówki. Rano wyciągnąć ciasto z lodówki, raz złożyć a następnie zostawić w temperaturze pokojowej przez 2 godziny. Po tym czasie wyłóż ciasto na posypany mąką blat i podzielić na dwie części. Kawałki ciasta lekko zaokrąglić, odwrócić każdy kawałek ciasta i odcisnąć cztery boki wałkiem do ciasta i rozwałkować na zewnątrz. Następnie wyciąć małe trójkąty na czterech klapach i posmarować wewnętrzne szwy odrobiną wody, a zewnętrzne krawędzie odrobiną oleju. Następnie wywiercić palcem otwór w środku kawałka ciasta i wciągnąć wypustki w ten otwór, aby utworzyć kwadratowe paczki. Wcisnąć końce ciasta dobrze w otwór ciasta, uformować małą kulkę z reszty ciasta i umieścić ją w przypuszczalnym otworze. Tak uformowane bochenki umieścić na papierze do pieczenia, posypać obficie mąką i pozostawić do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 50 minut. Piekarnik rozgrzać do 250º C z naczyniem z wodą na dnie. Bochenki nakłuć nożem wokół kuli ciasta pośrodku i wykonać dwa nacięcia biegnące od środka na zewnątrz. Bochenki włożyć do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 210º C i pie chleb przez 20 minut. Po 20 minutach uchylić drzwi piekarnika, aby para mogła się wydostać, a następnie dopiekać chleby jeszcze przez kolejne 30 minut, aż będą chrupiące.
Składany chrupiący chleb na blogach:
Gratuluję artystycznego zacięcia w formowaniu tego chleba i dziękuję za wspólny czas. Do kolejnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńPiękne bochenki. Falzbrot idealny. Wspaniale, że byłaś w lipcowej Piekarni.
OdpowiedzUsuńŚliczne bochenki, dziękuję za wspólny czas :-)
OdpowiedzUsuńCudne bochenki. :)
OdpowiedzUsuńCudowne bochenki Ci wyszły. Fajny to był czas :-) Do kolejnego wypiekania!
OdpowiedzUsuń