Sernik z jabłkami, to wspaniałe połączenie kruche ciasto, cienkiej warstwy startych jabłek z doskonałą masą serowa. Przepyszne ciasto, w którym warstwa jabłek z serem doskonale się uzupełniają zostało upieczone na podstawie przepisy z bloga Moje wypieki.
1 1/2 szklanki mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mąkę pszenną przesiać, dodać proszek do pieczenia, masło i posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominało kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, lekko spłaszczyć, owinąć ją folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 60 minut. Schłodzone ciasto wywałkować na dnie mniejszej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec w temperaturze 180° C przez 18 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić.
1000 g tłustego twarogu
250 ml kwaśnej śmietany
120 g masła
1 1/2 szklanki cukru
2 łyżki cukru za wanilią
4 jajka
2 opakowania budyniu śmietankowego
800 g jabłek
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce utrzeć masło utrzeć z cukrami do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać żółtka i utrzeć. Do utartej masy dodać zmielony twaróg, w kilku turach, następnie kwaśną śmietanę i przesiany budyń. Wszystko razem utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Na samym końcu delikatnie wmieszać do masy białka ubite ze szczyptą soli. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć starte jabłka. Na warstwę jabłek wyłożyć masę serową i wyrównać. Sernik z jabłkami piec w temperaturze 180° C przez około 45 minut. Wystudzić w stygnącym i uchylonym lekko piekarniku. Wyjąć i udekorować wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.