codzienność

niedziela, 26 grudnia 2021

tort piernikowy z kremem ajerkoniakowym


Tort piernikowy, w którym piernikowe blaty zostały przełożone powidłami oraz pysznym ajerkoniakowo - budyniowym kremem. Tort piernikowy z kremem ajerkoniakowym, jest bardzo aromatyczny, blaty są napakowane dużą ilością bakalii, a krem doskonale do nich pasuje. Tort warto przygotować kilka dni przed podaniem, by piernikowe blaty zwilgotniały, a smaki doskonale połączyły się w całość.

375 g miodu
100 g cukru
200 g masła
30 g kakao
30 g przyprawy do piernika
750 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
30 ml rumu
50 g rodzynek
50 g mielonych orzechów
50 g suszonej żurawiny
50 g migdałów w słupkach
100 g suszonych śliwek

W rondelku podgrzać miód, dodać masło, kakao, cukier oraz przyprawę do piernika, całość podgrzewać na małym ogniu, często mieszając, aż do rozpuszczenia, po czym masę ostudzić. Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek do pieczenia, dodać jajka, orzechy oraz posiekane bakalie oraz masę miodową i staranie wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na trzy części. Każdą wyłożyć w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec oddzielnie około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180° C, aż ciasto się ładnie zarumieni. Blaty ostudzić.


4 żółtka
500 ml mleka
160 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
200 g masła
125 ml ajerkoniaku
250 g mascarpone

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło i mascarpone utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec wmieszać do masy ajerkoniak.

100 ml wody
60 ml rumu
200 g powideł śliwkowych

W szklance wymieszać wodę i alkohol. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości powideł oraz 1/3 ilości kremu, położyć drugi blat, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostałe powidła oraz 1/3 ilości krem. Na kremie położyć ostatni blat, skropić nasączeniem, na wierzchu oraz bokach toru rozsmarować pozostały krem. Tort schłodzić przed podaniem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect