Pierniczki
o orzechowym aromacie, udekorowane połówkami orzecha włoskiego zatopionego w bezie, są idealne do
podgryzania, sprawdzą się także jako słodki upominek. Pierniczki z tego
przepisu wychodzą idealne równe, więc można wycinać z ciasta dowolne
kształty i dowolnie ozdabiać. Pierniczki orzechowe, można upiec dużo wcześniej, bo nie stracą nic ze swojego smaku, pozostaną lekko aromatyczne i wspaniale orzechowe.
400 g mąki pszennej
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
170 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
100 g mielonych orzechów
2 łyżki przyprawy do piernika
1 jajko
1 żółtko
250 g masła
170 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
100 g mielonych orzechów
2 łyżki przyprawy do piernika
W misce wymieszać mąkę, mielone orzechy z przyprawą do piernika, dodać posiekane masło, cukry i wymieszać. Do masy dodać jajko, żółtko i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów i foremką wycinać pierniczki w dowolnym kształcie. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pierniki to ja mogę jeść zawsze. Ciastka, które nigdy się nie nudzą.
OdpowiedzUsuń