Basler Läckerli, to tradycyjne pierniczki łączące w sobie smak korzennych przypraw z dużą ilością miodu, mielonych migdałów i kandyzowanych skórek cytrusowych. Te łakocie z Bazylei zawierają Kirsch, czyli wysokoprocentowy napój alkoholowy z owoców czereśni, który jest wytrawny i bezbarwny. W Szwajcarii można je kupić w różnych wersjach smakowych, pierniczki są lekko ciągnące w środku i bardzo aromatyczne. Można je jeść od razu, ale nabierają smaku po kilku dniach leżakowania w puszcze, można je tam przechowywać nawet do czterech miesięcy. Wspaniałe pierniczki z Bazylei upieczone z przepisu Sarah Kelly Iaia z książki "Festive Baking: Holiday Classics in the Swiss, German, and Austrian Traditions".
210 g miodu
165 g cukru
3/4 łyżki cynamonu
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
85 g migdałów
skórka z 1/2 cytryny
85 ml Kirschu
165 g cukru
3/4 łyżki cynamonu
1/8 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
85 g migdałów
skórka z 1/2 cytryny
85 ml Kirschu
335 g mąki pszennej tortowej
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
szczypta soli
Do rondla wlać miód, dodać cukier oraz przyprawy, całość podgrzewać, aż się rozpuści. Rondel zdjąć z ognia i dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, posiekane migdały, skórkę startą z cytryny oraz Kirsch, wymieszać. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodą, sól i dodać masę miodową. Zmiksować do połączenia składników na gładką masę. Masę przełożyć do formy w której dno wyłożone zostało papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wygładzić lekko zmoczoną w wodzie dłonią i wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 175º C i piec na złoty kolor przez około 30 minut.
80 g cukru pudru
65 ml wody
65 ml wody
W rondlu zagotować wodę, dodać cukier i całość gotować około 6 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze gorące posmarować kilkakrotnie przy pomocy pędzla syropem cukrowym. Ciasto odstawić na noc do wystudzenia. Na drugi dzień pokroić piernik na kwadraty i przełożyć do puszki.
Są pyszne. Twoje wyglądają wspaniale.
OdpowiedzUsuń