W grudniowej przedświątecznej piekarni Amber goszczą dyniowe bułki na zakwasie. Bułki z przepisu The perfect Loaf są mięciutkie i pyszne, mają ładny kolor dzięki dyniowemu puree. Bułki są uniwersalne i pasują do wytrawnych i słodkich dodatków, zasmakują każdemu.
48 g mąki pszennej
48 g wody
48 g zakwasu żytniego
Godzina 8.00: W pojemniku wymieszać podane składniki, odstawić w temperaturze pokojowej do 4 godzin.
cały zaczyn
549 g mąki pszennej
119 g puree z dyni
113 g masła
90 g mleka
42 g miodu
131 g wody
12 g soli
Godzina 11.30: Do miski miksera wlać wodę, mleko, dodać mąkę, zaczyn, miód, puree z dyni, sól i mieszać łopatką do ciasta z prędkością 1, przez 2 minuty, aż składniki się połączą i nie pozostaną suche kawałki. Przełączyć na hak do ciasta i miksować ciasto na średnich obrotach przez 5 minut, aż ciasto zacznie twardnieć i zbijać się wokół haka. W tym momencie jest to twarde ciasto, zlepi się na haku do ciasta i całkowicie wyczyści boki miski. Pozostawić ciasto w misce na 10 minut. Włączyć mikser na prędkość 1 i dodawać kawałki miękkiego masła w odstępach, czekając z dodawaniem każdego kawałka, aż poprzedni całkowicie połączy się z masą. się wchłonie. Dodanie całego masła może zająć do 8 minut. Ciasto przenieś do miski i zostawić w temperaturze pokojowej do godziny 16.30. W czasie fermentacji rozciągnąć i złożyć ciasto dwa razy w 30 minutowych odstępach. Pierwszy zestaw rozpoczyna się po 30 minutach od rozpoczęcia fermentacji. Przy rozciąganiu zmoczyć ręce, chwyć jedną stronę ciasta i rozciągnąć w górę i nad ciastem na drugą stronę. Obrócić miskę o 180° i wykonać kolejne rozciągnięcie i złożenie. Następnie obróć miskę o 90° i ponownie rozciągnąć i złożyć ciasto. Na koniec obróć miskę o 180° i jeszcze raz rozciągnąć i złożyć ciasto. Ciasto powinno być starannie złożone w misce. Po drugim rozciąganiu i składaniu odstawić ciasto pod przykryciem na pozostały czas fermentacji. Posypać je lekko mąką. Pod koniec fermentacji ciasto powinno wyrosnąć w pojemniku, ale nie za bardzo. Powinny być widoczne oznaki silnej fermentacji, gładka konsystencja, wzrost elastyczności i bąbelki powietrza. Po tym czasie na posypanym mąką blacie podzielić ciasto na 16 różnych kawałków i z każdej utworzyć bułeczkę. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Formę włożyć do foliowego worka i odstawić na noc do lodówki. Po tym czasie blachę z bułkami wyciągnąć na blat do wyrastania na około 5 godzin.
1 jajko
20 g mleka
Przed pieczeniem posmarować bułeczki mieszaniną roztrzepanego jajka z mlekiem i posypać dowolnymi dodatkami. Formę wstawić do piekarnik nagrzanego do 220° C i piec je przez 10 minut. Po tym czasie obróć formę w piekarniku i zmniejszyć temperaturę do 175° C, piec dodatkowo przez 20 minut, aż wierzchy bułek będą złote. Bułki odstawić do ostudzenia.
Dyniowe bułki na zakwasie na blogach:
Urocze! Wspaniale, że zakończyłaś z nami ten piekarniczy rok.
OdpowiedzUsuńDo upieczenia w 2022.
Wyśmienite bułeczki pieczone w wyśmienitym towarzystwie i niech tak będzie w 2022 roku.
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki i pyszne zakończenie roku :-)Do zobaczenia przy piekarniku w 2022!
OdpowiedzUsuńKamila - pięknie Ci wyszły. Dzięki za wspólne wypiekanie. Wszystkiego najlepszego na Święta i Nowy Rok, pozdrawiam M
OdpowiedzUsuń