środa, 26 kwietnia 2017

tarta z kremem budyniowym i fiołkami


Doskonałe połączenie kruchego maślanego ciasta z waniliowym kremem budyniowym, konfiturą z płatków fiołka oraz cudownie pachnącymi kwiatkami. Niebiańska tarta z kremem budyniowym i fiołkami umili wiosenne chwile przy kawie.


175 g mąki pszennej 
25 g cukru pudru 
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany 
1 żółtko 
szczypta soli

Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, żółtko, śmietanę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. Ciasto ostudzić.


500 ml mleka 
125 g cukru
1 laska wanilii 
4 żółtka 
40 g mąki ziemniaczanej
150 g masła
kwiaty fiołka

Połowę mleka zagotować z cukrem i ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, udekorować konfiturą i kwiatami fiołka. Tartę schłodzić przed podaniem.

4 komentarze:

  1. Jak jest budyń to musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak są fiołki to też! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię te kwiatowe słodkości!
    Kiedyś byłam na ich punkcie bardzo zakręcona.
    Smacznego.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda obłędnie! w życiu nie jadłam nic "fiołkowego", chętnie porwałabym kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect