sobota, 22 kwietnia 2017

rolada bezowo - fiołkowa


Połączenie bezy, bitej śmietany z mascarpone i konfitury z płatków fiołka smakuje wybornie. Rolada bezowa jest lekka, delikatna i rozpływa się w ustach, a fiołki pięknie ją aromatyzują. Rolada bezowo - fiołkowa, to doskonały deser na każdą okazję.


8 białek
240 g cukru
1 łyżeczka winianu potasu 
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów

Rozgrzać piekarnik do 180° C, a blachę o wymiarach 38 x 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i dalej ubijać, na końcu dodać winian potasu i wymieszać. Wyłożyć masę równomiernie na papier, blachę wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Po tym czasie bezę wyjąć, następnie wyłożyć odwracając bezę na oprószoną cukrem pudrem i mielonymi migdałami ściereczkę kuchenną, zdjąć delikatnie papier, ostudzić. 


250 g mascarpone
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru 

W misce ubić mascarpone ze śmietaną i cukrem na sztywno. 

cukier puder 

Roladę delikatnie posmarować konfiturą, na nią wyłożyć krem. Zwinąć roladę zaczynając od krótszego boku, wierzch posypać cukrem pudrem. Ciasto schłodzić przed podaniem.

1 komentarz:

  1. Kamilko, można do ciebie na to cudo się wybrać? Ale to jest zjawiskowe ciasto

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect