sobota, 8 kwietnia 2017

pascha dwukolorowa


Pascha według źródła, to tradycyjna potrawa wielkanocna pochodzenia północno - rosyjskiego. Rosyjska tradycyjna pascha przyrządzana jest i podawana zasadniczo tylko raz do roku na Wielkanoc. Robi się ją przede wszystkim z mleka i jajek, które kojarzone są z wiosennym odradzaniem się przyrody i od zawsze obciążone były religijnymi znaczeniami symbolicznymi, także w chrześcijaństwie. Dodatki do paschy to cukier i bakalie, które symbolizują bogactwo i dobrobyt. Kształt ściętej piramidy symbolizować ma Grób Chrystusa. Pascha jako potrawa Wielkanocna znana jest również w Polsce, zwłaszcza wśród rodzin wywodzących się z Kresów Wschodnich. W ostatnich czasach, w związku z zanikiem znajomości tradycji i symboliki traktowana bywa jako zwykły deser, podawany przez cały rok, także w dni powszednie. Kuchnia rosyjska zna wiele odmian paschy różniących się szczegółowym sposobem przygotowania i doborem dodatków. Bogate, przygotowywane na ciepło na bazie mleka z dużą ilością jaj, masła i śmietany, to pascha carska i bojarska. Dodatkami do paschy są czekolada, marmolada, przeciery owocowe, owoce kandyzowane czy też cykaty. Najlepszym dodatkiem do paschy jest wanilia, jak w tej waniliowej, ale może to też być kardamon albo anyż. Szybka do przygotowania jest pascha na zimno przyrządzana z twarogu ucieranego z dodatkami - pascha z wiśniami. Pascha dwukolorowa, z dodatkiem owocowej galaretki, kakao i bakali, przygotowana na podstawie przepisu z Poradnika Domowego, w której samu należy przygotować domowy twaróg, na bazie mleka i kwaśnej śmietany, jest wyśmienita i bardzo kremowa.


1000 ml mleka
250 ml kwaśnej śmietany
250 g masła
2 jajka
2 żółtka
1/2 szklanki cukru pudru
150 g bakalii
1 wanilia
1 łyżka kakao
1 galaretka owocowa

W garnku zagotować mleko z rozciętą laską wanilii. Do wrzącego mleka powoli wlewać jaja i żółtka roztrzepane ze śmietaną, gotować, mieszając, aż cały płyn w garnku podzieli się na ser i serwatkę. Masę ostudzić, usunąć wanilię. Cedzak wyłożyć podwójną warstwą gazy i odcedzić ser, maksymalnie go odcisnąć, najlepiej zostawić na noc na cedzaku, a rano docisnąć. Serek powinien być sypki. Miękkie masło zmiksować z cukrem pudrem, do makutry wrzucić ser, stopniowo dodawać masło i ucierać, aż powstanie spójny krem. Do masy dodać bakalie. Galaretkę przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, biorąc 1/3 przewidzianej ilości wody, ostudzić. Masę serową podzielić na dwie części. Jedną część wymieszać z kakao, drugą połączyć z tężejącą galaretką i zmiksować. Formę z dziurkami wyłożyć ściereczką, włożyć masę z galaretką, a następnie masę z kakao, wyrównać powierzchnię, przykryć i wstawić paschę na noc do lodówki. Przed podaniem wyjąć na półmisek i dowolnie udekorować.

3 komentarze:

  1. O mamuniu, boska!
    Aż mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam w tamtym roku i bardzo nam smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Raz jadłam, ale nigdy nie robiłam. Pewnie w tym roku tez nie zrobię, bo sił mało...A chciałoby się;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect