środa, 12 kwietnia 2017

cytusowa babka na oleju


Najsłynniejszym polskim ciastem wielkanocnym jest babka. Jest wiele różnych przepisów, a dobrze upieczona baba jest wizytówką domu i jej gospodyni. Moja babka zawsze się dobrze upiecze, najważniejsze by produkty do jej przygotowania były w temperaturze pokojowej. Cytusowa babka na oleju jest delikatnie wilgotna, a dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej lekka jak puch. Z przepisu można upiec jedną dużą babkę bądź małe urocze babeczki. Babkę można dowolnie udekorować - słodkim lukrem, oblać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.


180 g cukru
230 g mąki pszennej tortowej
85 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
skórka z 1 limonki
szczypta soli 


W misie miksera umieścić jajka, cukier oraz sól i ubijać do otrzymania jasnej i puszystej masy jajecznej, która prawie trzykrotnie zwiększy swoją objętość. Powoli, strużką, wlewać olej, cały czas ubijając. Dodać ekstrakt i skórki z cytrusów. Do masy dodać przesiane mąki oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Masę przelać do foremki z kominem wysmarowanej masłem. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec babkę około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

2 komentarze:

  1. Bab nigdy dość!
    Urodziwa i na pewno pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakoś nie mam ręki do bab, Ty natomiast jesteś mistrzynią:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect