niedziela, 2 kwietnia 2017

ptysie z fiołkową bitą śmietaną


Idealnie kruche i delikatne ptysie nadziane bitą śmietaną z dodatkiem płatków fiołka. Najsmaczniejsze ptysie, jakie można sobie wymarzyć, ciasto parzone jest perfekcyjne i bardzo lekkie, a nadzienie ma bajeczny smak i aromat. Ptysie z fiołkową bitą śmietaną, są idealne do niedzielnej kawci, i tak jak rurki z fiołkową bitą śmietaną, należy wypełniać je kremem przed samym podaniem.


1 szklanka wody
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
sól


W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka, ostudzić. Następnie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Gotowe przełożyć do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta w sporych odstępach. Piec w temperaturze 200º C przez około 20 minut, następnie ostudzić.


400 ml śmietany kremówki
1 łyżka cukru pudru
1/3 szklanki płatków fiołka
cukier puder 



Śmietanę z cukrem ubić, pod koniec ubijania dodać płatki fiołka i jeszcze chwilę ubijać. Ptysie przekroić wzdłuż na pół i każdą część nadziać krem. Ptysie posypać cukrem pudrem.

11 komentarzy:

  1. Fiołki, fiołeczki. U mnie też kwitną, aż żal zjadać. Pięknie im w bitej śmietanie 🍧

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, mnie nie :) hihihihi Pozdrawiam

      Usuń
  2. Wyglądają cudownie! Czyli zaczął się sezon na fiołki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, zaraz się skończy niestety :(

      Usuń
  3. O matko!prawie oblizałam ekran :))))cudowne:)jak tylko dorwę się do fiołków to musowo je zrobię:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bozenas, polecam, bo warto :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. no to poszłaś Kamilko na całość , ptysie kwiatowe ,ach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, cieszę się, że Ci się podobają :) Buziaki!

      Usuń
  5. prześlicznie wyglądają i pewnie tez są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asa_6niebo, pyszne o tak, i jak szybko znikają :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Pyszności!
    zjadłabym...wszystkie...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect