piątek, 11 listopada 2016

gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną


"Na świętego Marcina najlepsza gęsina" - to przysłowie gości w naszej rodzimej tradycji od wieków. Wraca tradycja, która zachęca nas, byśmy znów zasmakowali w gęsinie i próbowali tego zdrowego mięsa. Gęsina wraca do łask, bo coraz więcej osób docenia jej walory smakowe i zalety zdrowotne. Najprościej upiec całą gęś nadziewaną lub gęsią pierś z wiśniowym sosem albo pieczone gęsie udko marynowane w porto z dodatkiem czosnku i świeżego rozmarynu. Można też upiec pierś gęsi marynowaną w soku mandarynkowym i likierze pomarańczowym, podawaną w towarzystwie karmelizowanej żurawiny z cynamonem. Gęsia pierś z karmelizowaną żurawiną jest bardzo krucha, soczysta i niezwykle delikatna, to doskonałe danie na świąteczny stół. 


300 g żurawiny 
1 laska cynamonu
100 ml wody
100 g cukru 

W garnku przygotować syrop z wody, cukru oraz cynamonu, całość gotować około 8 minut, by zredukować ilość płynu. po tym czasie dodać do garnka oczyszczoną żurawinę. Żurawinę karmelizować ciągle mieszając przez około 5 minut. 


2 piersi gęsie
1 cebula
1 łyżka miodu
2 mandarynki 
2 łyżki likieru pomarańczowego
sól
pieprz 

W misce przygotować marynatę z alkoholu, pokrojonej w kostkę cebuli, skórki startej z mandarynek i jej soku, miodu, całość doprawić solą i pieprzem. Umyte i osuszone piersi gęsi naciąć w kratkę od strony skóry i obtoczyć w marynacie. Mięso odstawić na noc do lodówki. Mięso wyciągnąć z marynaty, osuszyć i smażyć na suchej patelni skórą do dołu, wytapiając jak najwięcej tłuszczu. Po kilku minutach smażenia przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego, a całą zawartość tłuszczu z patelni przelać do miseczki. Piersi ułożyć mięsem do dołu na suchej patelni i podsmażyć. Zapieczone piersi przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać marynatę i całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć piersi w sosu, pokroić je w cienkie plastry i podawać z ziemniaczanym puree oraz z karmelizowaną żurawiną.

3 komentarze:

  1. Gift nature is a Moroccan company located in Agadir, It operates in the sector of producing and exporting organic cosmetics: such as : organic argan oil, prickly pear seed oil, rosewater, Ghassoul, black soap, and many others natural products.

    Our unroasted,roasted argan oil and prickly pear seed oil are ECOCERT/USDA certified .
    Christmas is the most celebrated anniversary, it reserves us all kind of surprises, especially useful gifts and promotions.
    Gift nature Company wishes you a Christmas filled with joy and offers you 10% discount on the different range of product and 5% on bulk products.
    Gift Nature offers you too the opportunity to please your loved ones with gift boxes from 10 euro only.
    Please don’t hesitate to contact me for more information
    Facebook page : Gift Morocco
    Télephone fixe : 00212528 338 338
    00212699495499
    Gmail : talat@giftmorocco.com
    Website : http://giftmorocco.com/fr/

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie się tradycji nie stało zadość, ale nadrobię później ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect