środa, 23 listopada 2016

słodki chlebek z dynią i rodzynkami


Drożdżowy chlebek na bazie dyniowego puree z rodzynkami moczonymi w rumie jest bardzo miękki i delikatny. Ten słodki chlebek z dynią i rodzynkami można upiec bardzo szybko, a z ciastem dobrze się pracuje. Dyniowy chlebek upieczony na podstawie tego przepisu ma tylko jedną wadę, znika w ekspresowym tempie. 



350 g mąki pszennej
220 g puree z dyni
80 ml mleka
60 g cukru
60 g rodzynek
30 ml rumu
40 g masła
8 g drożdży
szczypta soli 


W garnuszku zalać rodzynki rumem, odstawić. W misce wymieszać drożdże z letnim mlekiem, pozostawić na kilka minut. Do mleka dodać mąkę, sól, cukier oraz puree z dyni i wyrobić ciasto. Następnie do ciasta dodać stopione i ostudzone masło i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Z ciasta uformować kulę, umieścić w misce, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu na co najmniej dwie godziny, aż ciasto podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie, na wierzchu równomiernie rozłożyć rodzynki, następnie zwinąć ciasto w rulon, rulon skręcić i ułożyć w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 45 minut. Chlebek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C i piec przez około 25 minut, aż chlebek się ładnie zezłoci.

6 komentarzy:

  1. Ależ ma kolor! No coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałabym takie coś zjeść, jednak mąka pszenna... Może uda mi się czymś ją zastąpić. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. już go lubię, je się go oczami:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny i optymistyczny!
    Lubię.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect