wtorek, 8 listopada 2016

ciasto żurawinowo - mandarynkowe z orzechami włoskimi


Pyszne, bardzo wilgotne ciasto o aromacie mandarynkowym, napakowane świeżą żurawiną i orzechami włoskimi. Ciasto żurawinowo - mandarynkowe z orzechami włoskimi inspirowane tym przepisem jest bardzo łatwe do upieczenia, wystarczy tylko wymieszać składniki przepisu w jednej misce. Przepis na to wspaniałe jesienne ciasto dodaję do akcji Orzechowy Tydzień.


280 g mąki pszennej
200 g cukru
50 g orzechów włoskich
120 g żurawin
60 g masła
1 jajko
180 ml soku mandarynkowego
skórka z 2 mandarynek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli

W misce wymieszać sok mandarynkowy z cukrem, jajkiem i solą, dodać roztopione masło i wymieszać. Dodać skórkę startą z mandarynek oraz ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę i wymieszać składniki. Na samym końcu wmieszać do masy żurawinę oraz posiekane orzechy włoskie. Masę umieścić w mniejszej foremce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

100 g cukru pudru
2 łyżki likieru pomarańczowego

Ciasto polukrować lukrem przygotowanym z likieru i cukru pudru.



5 komentarzy:

  1. ciasto nie tylko ma taki skład na Wow ale i wygląd tez boski , uwielbiam takie ciacho

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenia. Wyborne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kamila,
    to ciasto może rozjaśnić nie jeden listopadowy dzień!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie bym skosztowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. żurawiny i mandarynki ? Jeszcze nie próbowałam takiego połączenia, a brzmi bardzo ciekawie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect