wtorek, 17 maja 2016

ucierane ciasto z rabarbarem


Sezon na rabarbar w pełni, więc warto przygotować proste i pyszne ciasto ucierane. Ucierane ciasto z rabarbarem polane lukrem z kwaśną śmietaną jest lekkie i bardzo puszyste. To ciasto jest idealne, gdyż można przygotować je w kilka minut, a potem tylko cieszyć się jego pysznym smakiem.


3 szklanki mąki tortowej
185 g masła
3 jajka
1 1/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
300 g rabarbaru

Białka ubić z solą na sztywną pianę, odstawić. Żółtka zmiksować z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz mleko i całość zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i utrzeć. Do masy dodać białka i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ciasta równomiernie poukładać pokrojony na kawałki rabarbar. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.


1 szklanka cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany


Składniki lukru połączyć, by uzyskać gęstą masę. Lukrem pokryć równomiernie jeszcze ciepłe ciasto. Zostawić do ostudzenia.

5 komentarzy:

  1. Proste najlepsze, a z rabarbarem uwielbiam , a te wygląda na takie co uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham rabarbar i kocham takie ciasta z nim:-) A wczoraj robiła racuchy drożdżowe z rabarbarem właśnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie są wymiary Twojej formy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. An etka, 24x28 cm :) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Dziękuję :). Fajne ciasto, a że z rabarbarem, to już pełnia szczęścia :).
      Pozdrawiam serdecznie :).

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect