piątek, 27 maja 2016

ciasto cytrynowe z truskawkami


Ciasto cytrynowe z truskawkami jest bardzo aromatyczne i puszyste. To wilgotne i pyszne w smaku ciasto jest szybkie do przygotowania, wystarczy więc kilka chwil i wspaniałe ciasto do kawy jest już gotowe. 


3 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
200 ml oleju
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
200 g truskawek
cukier puder


W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę. Do masy dodać olej, sok z cytryny oraz skórkę i utrzeć. Następnie wmieszać do ciasta przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu równomiernie ułożyć pokrojone na mniejsze części truskawki. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170º C na około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem. 

7 komentarzy:

  1. Jakie ciasto i jakie zdjęcia nastrojowe :) i z truskawkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmm, babkowate. Lubię takie. Chyba zrobię jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto z truskawkami to chyba mój ulubiony rodzaj ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie Ci się upiekło ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka i do tego z truskawkami...pychotka:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przemówiło do mnie- jutro kupuję truskawy!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect