Cruffin, to połączenie croissanta i muffina, przypomina wyglądem dużą babeczkę, a dzięki odpowiedniemu sposobowi pieczenia z wierzchu jest chrupki, a w środku miękki. Cruffin z nadzieniem budyniowym i truskawkami, inspirowany przepisem z Bennys baked, zachwyca delikatnością ciasta i pysznym nadzieniem uzupełnionym o słodycz truskawek.
250 ml mleka
3 żółtka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
10 g skrobi kukurydzianej
5 g mąki pszennej
3 żółtka
50 g cukru
10 g cukru z wanilią
10 g skrobi kukurydzianej
5 g mąki pszennej
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem, skrobią i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą.
125 g truskawek
20 g cukru
skórka z 1/2 cytryny
10 g mąki ziemniaczanej
10 ml wody
20 g cukru
skórka z 1/2 cytryny
10 g mąki ziemniaczanej
10 ml wody
Do garnuszka włożyć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki truskawki, zasypać cukrem, dodać skórkę startą z cytryny i całość zagotować. Masę truskawkową zmiksować na gładko. W garnuszku rozmieszać w wodzie mąkę ziemniaczaną, dodać do masy truskawkowej, wymieszać, całość zagotować, aż masa zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
500 g mąki pszennej
5 g suchych drożdży
210 g mleka
60 g cukru
1 jajko
10 g soli
40 g masła
5 g suchych drożdży
210 g mleka
60 g cukru
1 jajko
10 g soli
40 g masła
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, drożdże, wlać mleko, dodać jajko, cukier oraz sól i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto owinąć folią spożywczą i odłożyć do lodówki na 120 minut.
250 g masła
Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilkunastu minimetrów i 3/4 ciasta posmarować miękkim masłem. Ciasto złożyć tak, aby masło utworzyło 3 warstwy, ciasto rozwałkować i odstawić do lodówki na co najmniej 180 minut, można na całą noc. Schłodzone ciasto podsypać mąką, delikatnie rozwałkować na grubość 5 minimetrów i pokroić na szersze paski. Każdy pasek zwinąć w rulon, zlepić pod spodem, umieścić w foremce na duże muffiny. Na środku każdego cruffina zrób dziurkę palcem. Odstawić cruffiny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, powinny zwiększyć objętość dwukrotnie. Foremkę umieścić w piekarniku nagrzanym do 200° C i piec około 25 minut, aż się ładnie zrumienią. Babeczki wyciągnąć z formy, ostudzić. Masę budyniową przełożyć do worka cukierniczego z tylką do nadziewania. Każdego cruffina napełnić kremem, na wierzchu ozdobić kleksem truskawkowej masy.
Uwielbiam cruffiny. Twoje wyglądają przepysznie. Chętnie bym się poczęstowała...
OdpowiedzUsuń