Tartinka według źródła, to rodzaj kanapki na jednej warstwie pieczywa, na której układa się dodatki, na przykład ser, wędlinę, jajka, warzywa, pastę rybną lub jajeczną. Tartinki z ozdobnie ułożonymi dodatkami podaje się na przyjęciach i bankietach, mniej skomplikowane zaś stanowią część codziennego jadłospisu, zwłaszcza w Polsce. Kanapki tego rodzaju jada się zwyczajowo także w Skandynawii. Tartinka z pastą jajeczną i pstrągiem, to wiosenna propozycja kanapki na dwa kęsy, dobrze smakuję i szybko znika.
4 jajka
1 awokado
1/2 pęczka czosnku niedźwiedziego
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
50 g pstrąga wędzonego na zimno
10 kromek chleba pszenno - żytniego z ziarnami
Do pojemnika malaksera włożyć obrane jajka, awokado, czosnek niedźwiedzi oraz majonez i wszystko razem zmiksować na gładką pastę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Kromkę chleba posmarować pastą, na wierzchu ułożyć kawałki pstrąga.
Jakie pyszne kanapeczki! Zapraszam się.
OdpowiedzUsuń