codzienność

wtorek, 16 maja 2023

szparagi z grzybami shitake


Szparagi z grzybami shitake, to przystawka lub dodatek do ulubionego mięsa, który można szybko przygotować. Danie składa się z dwóch podstawowych składników, szparagów zielonych i grzybów shitake oraz dodatków, takich jak czosnek, cebula, suszone pomidory oraz natka pietruszki.

500 g zielonych szparagów
200 g grzybów shitake
1 cebula
3 ząbki czosnku
1/4 pęczka natki pietruszki
3 łyżki oleju
sól
pieprz
mielone suszone pomidory

W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić obrane szparagi i gotować do jędrności. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać oczyszczone i pokrojone w paski grzyby, doprawić solą, pieprzem oraz mielonymi suszonymi pomidorami. Całość smażyć, aż się grzyby ładnie zrumienią. Na talerzu ułożyć szparagi, grzyby, całość posypać posiekaną natką pietruszki.

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    Zapraszam na moje social media:
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
    www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
    www.instagram.com/truskawkowa_fiesta

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie. Bardzo lubię szparagi z egzotycznymi dodatkami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect