Drożdżowe bułeczki nadziane kremowym twarogiem i rabarbarem, polane lukrem, są puszyste, mięciutkie i pachnące wanilią, szybko można je upiec. Drożdżowe koperty z twarogiem i rabarbarem, są przepyszne, idealne na wiosenne podwieczorki.
250 g twarogu śmietankowego
2 żółtka
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
2 żółtka
60 g cukru
10 g cukru z wanilią
skórka z 1/2 cytryny
W misce utrzeć żółtka z cukrami na puszystą masę, dodać ser, skórkę z cytryny i ubić wszystko razem na gładko. Masę odstawić.
250 g mąki pszennej
100 ml mleka
25 g cukru
10 g cukru z wanilią
5 g suchych drożdży
50 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
150 g rabarbaru
100 ml mleka
25 g cukru
10 g cukru z wanilią
5 g suchych drożdży
50 g masła
1 jajko
1 szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
150 g rabarbaru
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać drożdże oraz cukry i wymieszać. Do składników dodać sól, jajko, mąkę, rozpuszczone masło, skórkę startą z cytryny i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto włożyć w misce, przykryć ściereczką kuchenną, pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 90 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na posypaną mąką blat rozwałkować na kwadrat i podzielić na 9 części. Na każdej części położyć dwie łyżki nadzienia oraz pokrojony rabarbar, złożyć w kopertę. Koperty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w cieple na 30 minut, do podwojenia objętości. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 20 minut, aż się zrumienią.
200 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
Ostudzone drożdżówki posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku z cytryny.
Cudowne! Ale i...niebezpieczne, bo na jednej kopercie bym nie poprzestała.
OdpowiedzUsuń