Ucierane ciasto z cytrusami upieczone na podstawie tego przepisu, upieczone z plasterkami cytrusów ułożonych na cieście na zakładkę, jest wilgotne, bardzo aromatyczne i cudownie pachnie. Ciasto długo zachowuje świeżość, jest bardzo proste do upieczenia, jest tylko jeden warunek, należy zaopatrzyć się w jędrne, soczyste i cudownie słodkie owoce.
3 pomarańcze
2 mandarynki
4 kumkwaty
80 g cukru
125 ml wody
Dwie pomarańcze, kumkwaty oraz mandarynki pokroić na plasterki bardzo cienko. W garnku zagotować wodę z cukrem oraz sokiem z pomarańczy, dodać pokrojone cytrusy i całość gotować 20 minut na małym ogniu, a następnie odstawić do ostudzenia. Plasterki osączyć na sicie, a syrop odstawić. Plasterki ułożyć na zakładkę na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
3 jajka
180 g cukru
165 ml oleju
sok z 1/2 pomarańczy
60 g kwaśnej śmietany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1 pomarańczy
165 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W misce ubić jajka z cukrem, dodać olej, sok, śmietanę, ekstrakt, skórkę pomarańczy i ubić. Do masy wmieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Masę wyłożyć na ułożonych w tortownicy plasterkach cytrusów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C i piec około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto odstawić do ostudzenia, przełożyć na talerz tak, aby ułożone cytrusy były na górze, całość polać pozostawionym syropem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.