Deser na bazie soku z sycylijskich pomarańczy, mascarpone i śmietany, jest lekki i bardzo orzeźwiający, do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu. Mus pomarańczowy, ma mnóstwo słońca, zachwyca konsystencją i rozbudza kubki smakowe, czuć w nim rozkosz słodyczy i delikatną goryczkę pomarańczy.
250 g mascarpone
250 ml śmietany do ubijania
60 g cukru pudru
1 pomarańcza
20 ml likieru pomarańczowego
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
250 ml śmietany do ubijania
60 g cukru pudru
1 pomarańcza
20 ml likieru pomarańczowego
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W misce ubić śmietanę z cukrem, dodać mascarpone, sok i skórkę startą z pomarańczy oraz likier i całość ubić. Na samym końcu wmieszać do masy żelatynę. Mus rozłożyć w salaterkach, schłodzić przez noc w lodówce, podawać dowolnie udekorowany.
Rozkoszny mussss. I mus go zrobić!
OdpowiedzUsuń