Ciasteczkowy kakaowy spód, delikatna masa z mascarpone 0 pomarańczowym aromacie z pomarańczową galaretką, tworzy pyszne ciasto bez pieczenia. Pomarańczowy sernik na zimno, jest delikatny i bardzo smaczny, przygotowany w tortownicy może być podany jako tort.
200 g herbatników oreo
100 g masła
100 g masła
Pokruszone ciasteczka wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
W garnuszku rozmieszać żelatynę w podanej ilości wrzącej wody. W garnuszku podgrzać mleko, zdjąć z palnika i dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać, aż czekolada się roztopi. W misce ubić mascarpone z serkiem oraz roztopioną czekoladą, dodać skórkę z pomarańczy oraz likier. Następnie wmieszać do masy żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Masę wyłożyć równomiernie w formie. Foremkę wstawić do lodówki, by masa dobrze stężała.
5 pomarańczy
1 galaretka pomarańczowa
1 galaretka pomarańczowa
W garnku zagotować sok wyciśnięty z pomarańczy, zestawić z ognia, dodać galaretkę i dobrze wymieszać, wystudzić do lekkiego stężenia. Na masę serową wylać galaretkę, całość schłodzić w lodówce.
Jaki smakowity! Z chęcią bym się poczęstowała...
OdpowiedzUsuń