codzienność

wtorek, 28 marca 2023

sernik z kandyzowanymi kumkwatami


Klasyczna wersja sernika na kruchym spodzie z kandyzowanymi kumkwatami o waniliowym aromacie, to pyszne połączenie, idealna propozycja na wielkanocny stół. Sernik z kandyzowanymi kumkwatami jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym mielonym twarogu, albo użyć gotowego twarogu sernikowego. Puszystości sernikowi dodaje ubita piana z białek, to przez nią sernik rośnie, a potem opada.
 
200 mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut. Blachę ze spodem wyjąć.


1000 g twarogu sernikowego
8 jajek
100 g masła
140 g cukru
20 g cukru z wanilią
40 g mąka ziemniaczanej
szczypta soli
150 g dżemu z kumkwatów z wanilią

W misce utrzeć masło z cukrami na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać kolejno żółtka i część twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta, dodać mąkę i ubić. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite na sztywno z solą. Na podpieczonym kruchym cieście ułożyć równomiernie dżem z kumkwatów, na to wylać masę serową, wygładzić. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C i piec około 60 minut. Sernik schłodzić przed podaniem.

120 g cukru pudru
40 ml wody

Cukier utrzeć z wodą i polukrować sernik.

1 komentarz:

  1. Na pewno jest pyszny. Kumkwat to świetny owoc. Dodaje aromatu i smaku.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect