Rurki faworkowe z kremem cytrynowym, to polska wersja popularnych na Sycylii rurek cannoli. Te przepyszne karnawałowe rurki wykonane są z faworkowego ciasta i smażone w głębokim tłuszczu, a kremem z cytrynowym z dodatkiem mascarpone, wspaniale współgra z nimi. Pomysł na smażone rurki faworkowe podpatrzony na stronie Domowe Wypieki.
2 jajka
2 żółtka
2 cytryny
160 g cukru
50 g masła
250 g mascarpone
2 żółtka
2 cytryny
160 g cukru
50 g masła
250 g mascarpone
Do miski wbić jajka i żółtka, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem cytrynowy ostudzić. W misce ubić mascarpone z kremem cytrynowym na gładko, odstawić do schłodzenia.
6 żółtek
60 g kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu
15 g masła
300 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
60 g kwaśnej śmietany
1 łyżka spirytusu
15 g masła
300 g mąki pszennej
20 g cukru pudru
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
1 białko
Do miski przesiać mąkę z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać sól i wymieszać. Następnie dodać żółtka, śmietanę oraz alkohol i wszystkie składniki dokładnie połączyć. Na koniec dodać roztopione masło i całość wyrabiać, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie wybijać wałkiem lub uderzać ciastem o stolnicę, aż w cieście będą widoczne pęcherzyki powietrza. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ciasto podziel na 4 części i kolejno wałkować każdy kawałek na posypanym mąką blacie na bardzo cienkie prostokąty. Następnie radełkiem wycinać paski o szerokości około 1,5 centymetra. Foremki do rurek posmarować masłem i owijać ciastem zaczynając od węższego brzegu, końcówkę paska z ciasta przyklejać przy pomocy białka. Rurki smażyć partiami na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku.
1 białko
100 g pistacji
cukier puder
100 g pistacji
cukier puder
W miseczce roztrzepać białko. Zanurzać w białku końcówkę rurki a następnie w posiekanych pistacjach. Napełniać rurki kremem za pomocą szprycy wypełnionej kremem. Rurki podawać posypane cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję, za wizytę na moim blogu.