Oponki serowe, to szybkie karnawałowe słodkości, które powstają z połączenia serka naturalnego ze śmietaną i mąką, a środkiem spulchniającym nie są drożdże tylko proszek do pieczenia. Oponki, można szybko przygotować i nie trzeba czekać na wyrośnięcie ciasta. Składniki ciasta wystarczy dokładnie połączyć ze sobą, wykroić oponki, usmażyć na rozgrzanym tłuszczu, polukrować i cieszyć się ich smakiem.
200 g kremowego serka
150 g śmietany do ubijania
300 g mąki pszennej
60 g cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka ekstraktu waniliowego
olej do smażenia
Z podanych składników wyrobić gładkie ciasto. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość centymetra. Za pomocą szklanki wycinać koła, a następnie kieliszkiem wycinać środki. Oponki i kulki smażyć partiami na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku.
120 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
sok z 1/2 cytryny
Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z sokiem z cytryny, a następnie maczać oponki i kulki w lukrze.
Pyszności. Na proszku do pieczenia jeszcze nie robiłam. Trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuń