codzienność

wtorek, 31 stycznia 2023

sernik z białą czekoladą i marakują


Sernik z białą czekoladą i marakują, upieczony na podstawie przepisu z książki Erica Lanlard "Chocolate", jest bardzo kremowy i pyszny. Owoce marakui sprawiają, że sernik ma tropikalny, owocowy smak i pięknie pachnie. Sernik najlepiej upiec dzień przed podaniem, aby można go schłodzić przez noc. Ciasto można podać w towarzystwie świeżych owoców marakui.

320 g herbatników
120 g masła

Pokruszone herbatniki wymieszać z roztopionym masłem i starannie ugnieść na dnie i bokach tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.


750 g twarogu sernikowego
3 jajka
2 żółtka
120 g cukru
200 ml śmietany do ubijania
200 g białej czekolady
170 g pulpy z marakui
30 g skrobi ziemniaczanej
20 g mąki pszennej

W garnuszku podgrzać śmietanę, zdjąć z palnika i dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać aż czekolada się roztopi. W misce ubić twaróg, jajka, żółtka, cukier, roztopioną czekoladę, pulpę z owoców marakui, przesianą skrobię ziemniaczaną i mąkę pszenną. Zmiksować tylko do połączenia się składników i otrzymania gładkiej masy serowej. Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Sernik piec w piekarniku nagrzanym do 160º C przez około 70 minut, aż powierzchnia sernika będzie wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Sernik wystudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez noc. Podawać dowolnie udekorowany.


1 komentarz:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect