Torcik marchewkowo - jabłkowy inspirowany tym przepisem jest aromatyczny i przepyszny. W torciku tym wspaniale łączy się wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów z kremem budyniowym i prażonymi jabłkami. Torcik można dowolnie udekorować używając do tego masy krówkowej, orzechów oraz jabłek.
60 g masła
50 g oleju
100 g jogurtu
370 g mleka
1 łyżeczka octu jabłkowego
200 g marchewki
340 g mąki pszennej
160 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g orzechów
szczypta soli
1 łyżka przyprawy do piernika
50 g oleju
100 g jogurtu
370 g mleka
1 łyżeczka octu jabłkowego
200 g marchewki
340 g mąki pszennej
160 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
100 g orzechów
szczypta soli
1 łyżka przyprawy do piernika
W misce wymieszać stopione masło z cukrem, olejem, jogurtem, octem oraz mlekiem. Dodać startą na tarce marchewkę oraz mielone orzechy, przyprawę do piernika, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodać mąkę i wszystko razem wymieszać. Masę przelać do wysokiej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Tortownicę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut i piec, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić a następnie przekroić w poprzek na cztery części.
140 g jabłek
15 g cukru z wanilią
1 cytryna
15 g cukru z wanilią
1 cytryna
Do garnka włożyć drobno pokrojone jabłka, dodać cukier oraz sok z cytryny i całość zagotować. Gotować chwilę, aż jabłka zmiękną. Odstawić do ostudzenia.
2 żółtka
250 ml mleka
80 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
100 g masła
20 ml likieru jabłkowego
250 ml mleka
80 g cukru
20 g mąki ziemniaczanej
15 g mąki pszennej
100 g masła
20 ml likieru jabłkowego
Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając, na koniec wmieszać do masy likier.
20 ml likieru jabłkowego
30 ml wody
30 ml wody
30 g masy krówkowej
W szklance wymieszać składniki nasączenia. Pierwszą część ciasta ułożyć na talerzu i skropić go 1/4 ilości nasączenia, na nim rozsmarować 1/4 ilości kremu, na kremie ułożyć 1/3 ilości jabłek. Położyć następne dwie warstwy ciasta w identyczny sposób. Na samym końcu ułożyć ostatni blat ciasta, skropić nasączeniem, pozostały krem rozsmarować na wierzchu i bokach toru, polać masą krówkową, dowolnie przyozdobić. Torcik schłodzić przed podaniem.
Jaki pyszny i jesienny. Zjadłabym nie jedną porcję...
OdpowiedzUsuńCiekawy i kreatywny przepis.
OdpowiedzUsuńNasz Blog: Auto skup Kraków