60 g mleka
60 g mąki pszennej
zaczyn mleczny
95 g mleka
500 g mąki pszennej
4 jajka
160 g masła
60 g cukru
30 g miodu
5 g suchych drożdży
11 g soli
100 g puree z dyni
W misie miksera umieścić mleko, jajka i wymieszać, dodać zaczyn mleczny i również wymieszać. Dodać drożdże, mąkę, miód i ugniatać na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając porcjami dodawać masło, cukier i sól. Gdy masło całkowicie się wchłonie, a ciasto będzie jednolite, dodać puree dyniowe i wyrabiać jeszcze 2 minuty. Miskę przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Rozciągnąć i złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, zwinąć kawałki ciasta w walce, a następnie rozwałkować je na długie 60 centymetrowe pasma. Włożyć pasma ciasta, owinięte ściereczką do pieczenia do lodówki na 20 minut. Następnie zapleść pasma ciasta w warkocz i umieść w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną mleka i pozostaw ciasto pod przykryciem na dwie godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto przed pieczeniem ponownie posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 185° przez 35 minut. Brioche studzić na kratce.
Dyniowa brioche na zakwasie na blogach:
Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne
Piękny wypiek a brioche smakowała wyśmienicie :-) Do nastepnego wypieku :-)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wypieczona i popieram masełkowy dodatek :) Do kolejnego wspólnego wypiekania.
OdpowiedzUsuńTa słoneczna brioszka rozświetliła naszą listopadową Piekarnię. Dziękuję za nasz dyniowy czas w Piekarni.
OdpowiedzUsuńPięknie wyszła. Dyniowy wypiek o tym czasie to strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam serdecznie M
OdpowiedzUsuńCudowna i pachnąca:-) Oj ucztę mieliśmy i tym razem:-)
OdpowiedzUsuń