codzienność

poniedziałek, 21 listopada 2022

dyniowa brioche na zakwasie

Dyniowa brioche na zakwasie w listopadowej piekarnia Amber, jest bardzo smaczna i puchata. Brioche z dodatkiem dyniowego puree z przepisu z bloga el Gusto pieczona na zaczynie mlecznym ma ładny kolor, miękki miękisz, a na zewnątrz jest ładnie rumiana. 

40 g zakwasu pszennego
60 g mleka
60 g mąki pszennej

W misce wymieszać składniku zakwasu mlecznego i odstawić do dojrzewania w temperaturze 30°C na 3 godziny.
 

zaczyn mleczny
95 g mleka
500 g mąki pszennej
4 jajka
160 g masła
60 g cukru
30 g miodu
5 g suchych drożdży
11 g soli
100 g puree z dyni

W misie miksera umieścić mleko, jajka i wymieszać, dodać zaczyn mleczny i również wymieszać. Dodać  drożdże, mąkę, miód i ugniatać na średnich obrotach. Następnie cały czas mieszając porcjami dodawać masło, cukier i sól. Gdy masło całkowicie się wchłonie, a ciasto będzie jednolite, dodać puree dyniowe i wyrabiać jeszcze 2 minuty. Miskę przykryć i pozostawić ciasto do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 2 godziny. Rozciągnąć i złożyć ciasto po pierwszej godzinie. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części, zwinąć kawałki ciasta w walce, a następnie rozwałkować je na długie  60 centymetrowe pasma. Włożyć pasma ciasta, owinięte ściereczką do pieczenia do lodówki na 20 minut. Następnie zapleść pasma ciasta w warkocz i umieść w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować wierzch odrobiną mleka i pozostaw ciasto pod przykryciem na dwie godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto przed pieczeniem ponownie posmarować mlekiem i piec w piekarniku nagrzanym do 185° przez 35 minut. Brioche studzić na kratce.

Dyniowa brioche na zakwasie na blogach:

 Akacjowy blog
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Moje małe czarowanie
Zacisze kuchenne

5 komentarzy:

  1. Piękny wypiek a brioche smakowała wyśmienicie :-) Do nastepnego wypieku :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wypieczona i popieram masełkowy dodatek :) Do kolejnego wspólnego wypiekania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta słoneczna brioszka rozświetliła naszą listopadową Piekarnię. Dziękuję za nasz dyniowy czas w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyszła. Dyniowy wypiek o tym czasie to strzał w dziesiątkę. Pozdrawiam serdecznie M

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna i pachnąca:-) Oj ucztę mieliśmy i tym razem:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect